По-русски
Piemēram: PVN deklarācija
VGK

Turpinās iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju pieņemšana par trim iepriekšējiem gadiem no nodokļu maksātājiem, kuri vēlas atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli Pie ierakstiem

Valsts ieņēmumu dienests (turpmāk – VID) atgādina, ka nodokļu maksātāji, kuri brīvprātīgi vēlas iesniegt iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju, lai atgūtu pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli par 2011., 2010. un 2009.gadu, joprojām var iesniegt deklarāciju un attaisnotos izdevumus apliecinošus dokumentus un lūgt veikt iedzīvotāju ienākuma nodokļu pārrēķinu. Iesniegt iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju un veikt nodokļa pārrēķinu par 2009.gada izdevumiem var līdz pat 2013.gada 16.aprīlim. Savukārt gada ienākumu deklarāciju par 2012.gadu var iesniegt, sākot no 2013.gada 1.marta.

VID vērš uzmanību, ka arī fiziskās personas, kuras neveic saimniecisko darbību, var iesniegt iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju ērtā un drošā veidā jebkurā sev piemērotā laikā un vietā elektroniski, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (VID EDS). Attaisnotos izdevumus apliecinošos dokumentus – kases čekus, kvītis, bankas maksājumu uzdevumus u.tml. – nav jāiesniedz personīgi ierodoties VID, bet gan fotografētā vai skenētā veidā tos var pievienot EDS sistēmā iesniegtajai deklarācijai (attaisnojuma dokumentu attēliem ir jābūt skaidri salasāmiem un tajos jābūt norādītam pakalpojuma saņēmēja vārdam, uzvārdam, personas kodam, saņemtā pakalpojuma veidam un samaksātajai summai). Maksājumu apliecinoši dokumenti nav nepieciešami par iemaksām privātajā pensiju fondā vai uzkrājošajā dzīvības apdrošināšanā Latvijā reģistrētajām apdrošināšanas kompānijām un privātajiem pensiju fondiem, jo tos VID saņem elektroniski.

Iesniedzot gada ienākumu deklarāciju elektroniski, izmantojot EDS, sadaļā „Nodokļu maksātāja paša dati” personai par visiem trim iepriekšējiem gadiem ir pieejama informācija, ko VID saņem no ienākuma izmaksātāju (piemēram, darba devēju) iesniegtajiem paziņojumiem par fiziskajai personai izmaksātajām summām, kā arī informācija no privātajiem pensiju fondiem un apdrošināšanas sabiedrībām.

Lai kļūtu par VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmas lietotāju, personai ir jāaizpilda iesniegums un jānoslēdz līgums ar VID. Iesniegums un līgums pieejams VID mājaslapā sadaļā Noderīgi > Elektroniskās deklarēšanas sistēma (EDS) > Kā kļūt par EDS lietotāju?. Ja personai ir personas apliecība (eID) vai drošā e-paraksta viedkarte, persona var reģistrēties VID EDS tiešsaistē, neapmeklējot VID klientu apkalpošanas centru. Savukārt, ja personai nav personas apliecības (eID) vai drošā e-paraksta viedkartes, tad iesniegums un līgums jāizdrukā, jāaizpilda un parakstīts jāiesniedz jebkurā VID klientu apkalpošanas centrā. Turpmāk, autentificējoties EDS, persona varēs izmantot VID izsniegto identifikatoru, paroli un elektronisko atslēgu vai arī, ja personai tāda ir, personas apliecību (eID) vai droša e-paraksta viedkarti.

VID atgādina, ka par attaisnotajiem izdevumiem tiek uzskatīti:

  • izdevumi par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem un veselības apdrošināšanas prēmiju maksājumiem apdrošināšanas sabiedrībām, kas izveidotas un darbojas saskaņā ar Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumu;
  • veiktie ziedojumi un dāvinājumi;
  • privātajos pensiju fondos veiktās iemaksas;
  • apdrošināšanas prēmiju maksājumi atbilstoši dzīvības apdrošināšanas līgumam (ar līdzekļu uzkrāšanu);
  • ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecību iegādes izmaksas, ja šīs apliecības bijušas nodokļa maksātāja īpašumā vismaz 60 mēnešus.

Gadījumos, kad persona ir pensionārs, kurš nav maksājis iedzīvotāju ienākuma nodokli, vai arī bezdarbnieks, strādājis uz pusslodzi vai slimojis, un iedzīvotāju ienākuma nodoklis nav maksāts vai tas ir neliels, tad par veiktajiem maksājumiem par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem var samazināt apliekamo ienākumu kāds no ģimenes locekļiem (bērns, mazbērns, laulātais, vecāks, vecvecāks), kurš ir iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājs. Attaisnotajos izdevumos iekļaujamā summa par vienu personu nevar pārsniegt 150 latus (2009.gadā – 300 latu) atlikušo summu var pārnest uz nākamajiem pieciem taksācijas gadiem. Ierobežojums neattiecas uz zobārstniecības pakalpojumiem, zobu protezēšanu un plānveida operācijām.

Gada ienākumu deklarāciju pēc vienkāršotiem noteikumiem drīkst aizpildīt iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājs, kurš taksācijas gadā Latvijā ir guvis tikai tādus ienākumus, no kuriem iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir ieturams izmaksas vietā, un deklarāciju iesniedz divos gadījumos. Pirmkārt, lai deklarētu:

  • taksācijas gada attaisnotos izdevumus par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem;
  • ziedojumus un dāvinājumus;
  • iemaksas privātajos pensiju fondos;
  • dzīvības apdrošināšanas (ar līdzekļu uzkrāšanu) prēmiju maksājumus.

Otrkārt, ja nodokļa maksātājs pilnu gadu nav guvis ienākumus un nav izmantojis visu gada neapliekamo minimumu un atvieglojumus (minētais punkts attiecas tikai uz deklarāciju par 2011.gadu).

Piemēram, ja iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājs ir strādājis algotu darbu un viņam ir bijuši attaisnotie izdevumi par izglītību vai ārstnieciskajiem pakalpojumiem, tad jāaizpilda tikai deklarācijas D veidlapas 06. un/vai 07.rinda un D4 pielikums.

VID vērš uzmanību, ka attaisnotos izdevumus nevar piemērot personu ienākumiem no mikrouzņēmuma, kā arī ienākumiem, par kuriem tiek maksāta patentmaksa vai fiksētais ienākuma nodoklis; 2011.gadā arī ienākumiem, par kuriem tiek maksāta samazināta nodokļa likme.

Plašāka informācija, kā kļūt par VID EDS lietotāju, pieejama VID mājaslapā www.vid.gov.lv sadaļā „Elektroniskās deklarēšanas sistēma”, bet informācija par iespējām atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli vai piemērot attaisnotos izdevumus un ilustratīvs materiāls par deklarācijas iesniegšanu EDS pieejams VID mājaslapas sadaļā Nodokļi > Iedzīvotāju ienākuma nodoklis > Gada ienākumu deklarācija.

Jautājumu vai neskaidrību gadījumā aicinām iedzīvotājus zvanīt uz VID informatīvo tālruni 1898, izvēloties sarunas tēmu „Nodokļi”.

14.12.2012.

Informāciju sagatavoja: VID Sabiedrisko attiecību daļa

Iedzīvotājus neskaidrību vai jautājumu gadījumā lūdzam zvanīt uz VID informatīvo tālruni 1898.

Kontaktinformācija plašsaziņas līdzekļiem pieejama šeit


http://www.vid.gov.lv/default.aspx?tabid=7&id=15&oid=85843

VGK
VGK 17.12.2012 11:35, skatījumi: 34
673 ziņojumi
Nosūtīt ziņojumu Pievienot Kontaktiem

Vietnes izmantošanas laiks bez autorizācijas ir beidzies!

Lai varētu turpināt izmantot vietni, jums ir jāautorizējas vai jāreģistrējas.

Pēc 10 sekundēm jūs automātiski novirzīs uz reģistrācijas lapu.