По-русски
Piemēram: PVN deklarācija

Uzmanību! Jūs šobrīd skatāties forumu ierobežotā režīmā - autorizējaties (lapas augšdaļā) vai reģistrējaties lai piekļūtu visām foruma iespējām (tēmas / atbildes izveidošana, piekļuve sarakstiem «Atlasītās», «Manas tēmas», «Neizlasītās»).

Grāmatvedības uzskaites jautājumi. Lietvedība

Darbnespējas lapas-jaunā kārtība? Uz tēmu sarakstu

Darbnespējas lapas-jaunā kārtība?
Kā nu tagad būs-darbinieks ir saslimis atvaļinājuma laikā-ir gan A gan B lapa.Japareizi sapratu informāciju,tad VSAA skatīsies VID datos,vai par šīm Bdarbnespējas dienām nav aprēķināta alga.Ja ir aprēķināta-tad B lapu neapmaksās.
Bet esmu cilvēkam aprēķinājusi un izmaksājusi atvaļinājuma naudu pilnībā.Tagad viņš aizies uz VSAA un tur VID datos būs redzamas tikai nostrādātās stundas un alga.Kā gan VSAA varēs saprast-cik te alga,par kurām dienām,cik ir šajā gadījumā atvaļ.nauda?VID taču neuzrādās darbiniekiem piešķirtie atvaļinājuma periodi.
Vai es kaut ko nepareizi saprotu?
Sella
Sella 05.08.2015 15:16
377 ziņojumi

Atbildes (32)

VSAA rakstīs uzņēmumam lūgumu sniegt paskaidrojumu, vai tas nav atvaļinājums.
Ant_lv
Ant_lv 05.08.2015 16:55
3404 ziņojumi
Nav tām valsts iestādēm ko darīt.
Un mums tikai atliek rakstīt paskaidrojumus.

Tas saucas "sloga samazināšana".
Aivars007
Aivars007 05.08.2015 16:57
26981 ziņojums
Drīzāk panāks, ka ziņas būs jāsniedz arī par ikgadēja atvaļinājuma piesķiršanu

Vispār jau VID vienkārši prasa skaidrojumu pa tālruni
Mu-maija
Mu-maija 05.08.2015 17:04
15812 ziņojumi
Jā,šitā kārtība galīgi nav atstrādāta.Vai tik nebūs tā,ka cilvis ar Blapu izstaigās VSAA,tas konstatēs ka ir aprēķināta nauda un neapmaksās Blapu.Untikai tad ,ja cilvēks sāks kliegt,kāpēc nav naudas-tikai tad VSAA sāks tramdīt VIDu un VIDS savukārt mūs-grāmatvežus?
Man šis ir pirmais gadījums pēc 01.07.2015- ar BLapu atvaļ.laikā.redzās,kas te notiksies!
Piekrītu Aivaram,tas samazinātais slogs kļūst arvien smagāks.
Vai tiešām nevar rast iespēju iziet tieši uz ārsta izrakstīto darbnespējas lapu?Mani dzērāji sēd mājā,lāpa paģiras un svēti apzvēr,ka ir uz slimības lapu.Pēc tam atrāpo un sola ka nekad mūūžā vairs tā nedarīs un nemelos.........līdz citai reizei.
Vēl pie apvāršņa jau gaida nākamais sloga samazinājums-jaunie personas kodi,tos tak nu varēs mainīt,ja nepatiks vecie,..
Sella
Sella 06.08.2015 09:52
377 ziņojumi
Izskaidrojums ir viens - ierēdņi izmisīgi cenšas atražot paši sevi.
Nezinu nevienu citu valsti, kurā ir tik daudz ierēdņu, kā tas ir Latvijā.
Aivars007
Aivars007 06.08.2015 10:08
26981 ziņojums
Kolēģi! gandrīz gadu atpakaļ piesaucu Jūs protestēt pret šādu kārtību, kāpēc tad bija klusums? Pamodāties dikti vēlu!
Andaz
Andaz 10.08.2015 14:45
27892 ziņojumi
Kartība būtu normāla, ja rakstniekiem pietiktu fantazijas iedomāties ka tas notiks realajā dzivē
Bet viņi arvien lidinas augsti augšā pāri darītajiem...
Mu-maija
Mu-maija 10.08.2015 17:01
15812 ziņojumi
Gan jau būs grozījumi.
Aivareno
Aivareno 10.08.2015 17:05
6641 ziņojums
Bet nu kā tad citādi apliecināt nepieciešamību pēc SEVIS, mīļota?
Mu-maija
Mu-maija 10.08.2015 17:24
15812 ziņojumi
Vai tad Vidam jāinforme par to iesniegto B lapu? Vai ka tas notiek dzīvē? Man gudrie darbinieki pat kopijju nepaņema :(.
Guka
Guka 09.09.2015 10:51
306 ziņojumi
Ja grāmatvedis,kas rēķina algas,nebūs informēts par Blapas esamību,tad tiks aprēķināta alga.VSAApaskatīsies VID algas atskaitēs,redzēs,ka alga ir par visu mēnesi.Cilvis nedabūs Blapas naudas.
Tagad neviens nekur netiek informēts,grāmatvedim nav pat iespējas pārbaudīt,vai Blapa ir bijusi tiktiešām,vai darbinieks ir sēdējis mājās ar smagām pohām.
Blapas Kopijas jāprasa no slimotājiem,citas iespējas nava.
Sella
Sella 09.09.2015 14:54
377 ziņojumi
VSAApaskatīsies VID algas atskaitēs,redzēs,ka alga ir par visu mēnesi.Cilvis nedabūs Blapas naudas.
Sella 09.09.2015 14:54
Kur gan to var redzēt, ja mēs neziņojam, vai par visu mēnesi vai ne par visu izmaksājām.
Ant_lv
Ant_lv 09.09.2015 19:34
3404 ziņojumi
Формально должен быть еще табель от начальника отдела. Если рабочие дни не отмечены и нет больничного, то работник просто не должен получить за эти дни зарллату.
Maija
Maija 09.09.2015 20:17
28223 ziņojumi
Gadu atpakaļ domāju un gada laikā manas domas ne par mata tiesu nav šajā sakarā mainījušās:

Man, kā grāmatvedei, izlasot plānotās izmaiņas ir pilnīgi skaidrs, ka man un uzņēmuma vadībai slogs pieaugs vairakkārt. Kādēļ?
Pirmkārt, grāmatvedībā ir jumta likums — likums Par grāmatvedību, kurā skaidri un gaiši ir noteikts:
7. pants
Grāmatvedības reģistros izdara ierakstus, kas pamatoti ar attaisnojuma dokumentiem.

Algu aprēķina veidošanai primārais attaisnojuma dokuments ir darba laika tabele, kurā jāuzrāda gan plānotais darba laiks, gan faktiski nostrādātais. Turklāt, tabelē jāuzrāda ne tikai nostrādātās dienas, bet gan arī nenostrādātās, jo tās savukārt nepieciešamas turpmākajiem vidējās izpeļņas aprēķiniem.

Kas to nosaka? To nosaka Darba likums, kurā skaidri un gaiši ir noteikts, ka:
137.pants Darba laika uzskaite:
(1) Darba devējam ir pienākums precīzi uzskaitīt katra darbinieka nostrādātās stundas kopumā, kā arī atsevišķi virsstundas, darbu nakts laikā, nedēļas atpūtas laikā un svētku dienās nostrādātās stundas.

Tātad — paskaidrošu abus pantus no grāmatveža un likumu viedokļa — lai grāmatvedībā veiktu algu aprēķinu, nepieciešams attaisnojuma dokuments darba laika tabele, lai veiktu ierakstus darba laika tabelē – atkal nepieciešams attaisnojuma dokuments. Ja nav DNL, kas ir viens no attaisnojuma dokumentiem tabeles aizpildīšanai, nav iespējams to tabeli aizpildīt! Nav iespējams aizpildīt tabeli, tātad – nav iespējams aprēķināt algu!
Andaz
Andaz 10.09.2015 17:25
27892 ziņojumi
Kā jau teicu iepriekš, grāmatvedībā ir jumta likums — likums Par grāmatvedību, kurā ir noteikts arī šis:
10. pants
Uzņēmuma attaisnojuma dokumentus, grāmatvedības reģistrus, inventarizācijas sarakstus, gada pārskatus un grāmatvedības organizācijas dokumentus sistemātiski sakārto un saglabā uzņēmuma arhīvā. Glabāšanas laiks ir: …. attaisnojuma dokumentiem par darbiniekiem aprēķināto mēnešalgu (darba samaksu) ar sadalījumu pa gadiem un mēnešiem — 75 gadi.

Un nu man ir vēl viens jautājums, kā, pateicoties LM labvēlīgai vēlmei samazināt uzņēmējiem administratīvo slogu, tas pats uzņēmējs lai izpilda augstāk citēto likumu pantu prasības?
Andaz
Andaz 10.09.2015 17:26
27892 ziņojumi
"Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) rīcībā ir informācija par sociālās apdrošināšanas iemaksu periodiem. Tā dod iespēju pārbaudīt vai darba nespējas lapa nav izsniegta par periodu, kad cilvēks faktiski ir strādājis." (no LM skaidrojuma gadu atkapaļ)

Izlasot, man šo pārliecību, man rodas kārtējais jautājums — kāda ir tā rīcībā esošā informācija un ko ar to var pārbaudīt?

Jā, grāmatveži iesniedz atskaiti Ziņojums par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no darba ņēmēju darba ienākumiem, iedzīvotāju ienākuma nodokli un uzņēmējdarbības riska valsts nodevu pārskata mēnesī, kurā kopā ar algu un nodokļiem, tiek uzrādīts nostrādāto stundu skaits.

Tā kā man, kā grāmatvedim, gribas aizurķēties līdz pašai saknei, sāku rēķināt, ko gan no šīs atskaites VSAA var pārbaudīt.

Darbinieks Jānis Bānis strādā mūsu uzņēmumā nepilnu darba laiku un pagājušajā mēnesī nostrādājis tikai 60 stundas, jo vairāk nemaz nebija jāstrādā saskaņā ar darba grafiku. Ko no tā var secināt VSAA? Vai to, ka Jānis Bānis 100 stundas slimojis? Kā VSAA redzēs šajā Ziņojumā, ka Jānis Bānis īstenībā, būdams slims, nāca uz darbu pārkāpjot slimošanas režīmu? Es, kā grāmatvede, arī neko vairs neredzu, jo man jau administratīvais slogs ir tiktāl samazināts, ka man nav attaisnojuma dokumenta – darba nespējas lapas! Un mūsu uzņēmums ir pārkāpis darba drošības nosacījumus nodarbinot slimu darbinieku!
Andaz
Andaz 10.09.2015 17:27
27892 ziņojumi
Otrs darbinieks Anna Panna arī nostrādājusi 60 stundas, jo viņai bija ikgadējais atvaļinājums. Diemžēl atvaļinājuma laikā Annai saslimst bērniņš un Anna paņem B lapu un godprātīgi to aiznes uz VSAA. VSAA samaksā slimības pabalstu, bet tad, uzņēmuma audita laikā, konstatē, ka pabalsts nepienācās, jo ja darba nespēja iestājusies ikgadējā atvaļinājuma laikā sakarā ar slima bērna kopšanu, pabalstu piešķir ar darba nespējas dienu, kad personai bija jāierodas darbā pēc atvaļinājuma beigām un pieprasa Anna atmaksāt nelikumīgi saņemto slimības pabalstu. Kurš pie tā, Annasprāt, vainīgs? Protams, ka grāmatvedis, jo nav viņai to pateicis! Anna, kā parasts darbinieks, atšķirībā no grāmatveža, nepavada vakara stundas studējot likumdošanas aktus un absolūti nezina, ka kopjot slimu bērnu atvaļinājuma laikā, pabalsts nepienākas. Redz, ja Anna būtu savu DNL (darba nespējas lapa) būtu grāmatvedei aiznesusi apstiprināšanai, tad grāmatvede būtu Annai visu izskaidrojusi, bet – lapa netiek iesniegta un visi ir neapmierināti.

Mani māc zināmas bažas, ka vienīgais veids, kā VSAA taps informēta par darbinieka nestrādāšanu slimošanas laikā vai DNL slima bērna kopšanai atvaļinājuma laikā, būs papildus Ziņas par darba ņēmējiem iesniegšana par darbiniekiem, kas atrodas ikgadējā atvaļinājumā, lūk tas gan radīs vēl lielāku administratīvo slogu! Bet vai par to Labklājības ministrija un Ministru kabinets aizdomājas?
Andaz
Andaz 10.09.2015 17:28
27892 ziņojumi
"Darbnespējas lapu hronoloģiskā secībā reģistrē veselības informācijas sistēmā un precīzi aizpilda visas darbnespējas lapas ievades formas sadaļā paredzētās ailes, kuras attiecas uz konkrēto darbnespējas gadījumu. Ja tehnisku vai citu iemeslu dēļ darbnespējas lapu veselības informācijas sistēmā nav iespējams reģistrēt darbnespējas perioda pirmajā dienā, par kuru izsniegta darbnespējas lapa, to reģistrē ne vēlāk kā trīs darba dienu laikā. "

Ja lapa tika izsniegta 31.datumā un "tehnisku vai citu iemeslu dēļ" to nebija iespējams reģistrēt, bet man algas diena 3.datums!!! KĀ es varu pareizi aprēķināt algas?
Jā, protams, vajag, lai darbinieks paziņo, bet....dzīve ir dzīve!
Andaz
Andaz 10.09.2015 17:55
27892 ziņojumi
Анда, это все затевалось в рамках проекта е-веселиба. Там предполагалось, что как только врач выписал больничный и зарегистрировал его, все заинтересованные лица, в том числе и работодатель, должны получить об этом извещение.

Но е-веселиба не получилась. Ее уже давно надо было запустить, а там еще к половине работ и не приступали. Финансирование же успешно освоили.

Ну, не смогла.... Будто в первый раз у нас такое...
Maija
Maija 10.09.2015 19:18
28223 ziņojumi
Anda, снимаю шляпу в низком поклоне за такое детальное объяснение. Донести бы только до правильных ушей это всё.
Ant_lv
Ant_lv 10.09.2015 19:35
3404 ziņojumi

Paldies pateica

Nosūtīt ziņojumu Pievienot Kontaktiem

Vietnes izmantošanas laiks bez autorizācijas ir beidzies!

Lai varētu turpināt izmantot vietni, jums ir jāautorizējas vai jāreģistrējas.

Pēc 10 sekundēm jūs automātiski novirzīs uz reģistrācijas lapu.