По-русски
Piemēram: PVN deklarācija

Uzmanību! Jūs šobrīd skatāties forumu ierobežotā režīmā - autorizējaties (lapas augšdaļā) vai reģistrējaties lai piekļūtu visām foruma iespējām (tēmas / atbildes izveidošana, piekļuve sarakstiem «Atlasītās», «Manas tēmas», «Neizlasītās»).

Grāmatvedības uzskaites jautājumi. Lietvedība

Budžeta iestāžu grāmatvedība Uz tēmu sarakstu

Budžeta iestāžu grāmatvedība
Cerība niecīga, bet varbūt kāds tomēr ienāk piektdienas vakarā VGK forumā

Jautājums tiem, kas pārzin budžeta iestāžu grāmatvedības kārtošanu, tieši ekonomiskās klasifikācijas kodu pielietojumu.
Skaidrs par kodiem, kad rodas izdevumi un ieņēmumi, bet kā ir kad ir izmaksas un iemaksas? arī tie kodi jāliek klāt?
Man te mājasdarbs augstskolā sēžu jau vairākas stundas tajos MK not. 1032 un 1031. Nu pa manam klasifikācijas kods jāliek, kad ir piemēram izrakstīts rēķins studentiem par mācību maksu, bet kad studenti samaksājuši nekāds kods nav?
Vai piemēram izdevumu kodi būs, kad darbinieks iesniegs komandējuma atskaiti, nevis kad saņems avansu komandējuma izdevumiem.
Īsāk sakot tie kodi nav jālieto pie visiem grāmatojumiem bet tikai tad kad iegrāmatojas izdevumi un ieņēmumi?
Agnese07
Agnese07 16.12.2016 19:33
289 ziņojumi

Atbildes (5)

nezinu, kā Jums augstskolā mācīja, bet budžeta kodi tāpēc ir izdomāti, lai tos piemērotu pēc kases principa.
Kāda jēga likt kodu rēķinam, ja pēc konta tas jau ir izdevumos vai ieņēmumos?
Andaz
Andaz 21.12.2016 15:40
27892 ziņojumi
Ja pareizi saprotu, izmaksas un iemaksas kodus izmanto naudas plūsmas atskaišu sagatavošanai. Izdevumu un ieņēmumu kodus - peļņas vai zaudējumu aprēķinam.
Klepa
Klepa 22.12.2016 12:36
6768 ziņojumi
Kā es to saprotu - rēķinam budžeta kodu neliek, priekš tam ir ieņēmumu konts PZA. Izņēmums varētu būt sarežģīts rēķins, kuram ir dažādi kodi, ja esat pilnīgi droša, ka tas tiks apmaksāts attiecīgajā periodā (tad vieglāk savadīt banku). Tad, kad saņemta samaksa no studenta par rēķinu, liksiet budžeta kodu.
Citādi ir ar avansu norēķiniem. Tas, ka nauda ir aizskaitīta darbiniekam avansā, nav izdevums PZA izpratnē un arī ne izmaksa naudas plūsmas pārskatam. Nauda joprojām skaitās uzņēmuma nauda. Tā skaitās iztērēta tad, kad ir noformēts avansu norēķins vai komandējuma atskaite. Tādēļ budžeta kontu piešķir, sagatavojot avansu norēķinu.
Varbūt, ka man nav taisnība, jo es nestrādāju budžeta iestādē, bet man ir viens klients, kas katru mēnesi grib naudas plūsmas pārskatu un tad budžeta konti noder.
Ilzex
Ilzex 22.12.2016 13:57
2666 ziņojumi
Ja godīgi ieskaiti es šai priekšmetā nokārtoju, bet gudrāka šai jautājumā ar kodu likšanu arī nepaliku, jautāju pasniedzējai, viņa man īsti arī nevarēja atbildēt kas un kāpēc, bet teica ka kodi no ministru kabineta noteikumiem jāliek klāt pie katra grāmatojuma. Šai tēmai mēs tik tā virspusēji pieskārāmies un aizmirsām tikai tik cik 1 kredītpunktam vajag.
Agnese07
Agnese07 23.12.2016 10:45
289 ziņojumi
"Laba" pasniedzēja, ko tur teikt, ja nevar riktīgi paskaidrot.
Budžeta grāmatvedību esmu kārtojusi ļoti sen. Varbūt kaut kas ir arī mainījies pa šo laiku.
Kodi, ko izmanto BG ir ne tikai ekonomiskā klasifikatora kodi (ieņēmumi un izdevumi) , bet ir arī institucionālo sekotu kodi, struktūrvienības vai valsts funkcijas budžeta izdevumu klasifikācija atbilstoši funkcionālajām kategorijām, finansējuma posteņi.
Tos visus liek pie noteiktiem nosacījumiem .
Tā kā EKK lieto tikai naudas plūsmas uzskaitei, t.i. pie 26.. kontiem un ieņēmumu ( 6… un 8… kontiem) un izdevumu ( 7… un 8… kontiem) uzskaitei pēc uzkrāšanas principa, tad šo kontu korespondējošiem kontiem EKK nelieto, tātad EKK:
1) var būt D un K nebūt,
2) var būt K un D nebūt,
3) var būt gan D, gan K ,
4) var nebūt ne D , ne K ja naudu pārliek no viena “maciņa” uz otru ( darījumi starp viena budžeta veida kontiem vai kasēm)
Andaz
Andaz 23.12.2016 10:57
27892 ziņojumi

Paldies pateica

Nosūtīt ziņojumu Pievienot Kontaktiem

Vietnes izmantošanas laiks bez autorizācijas ir beidzies!

Lai varētu turpināt izmantot vietni, jums ir jāautorizējas vai jāreģistrējas.

Pēc 10 sekundēm jūs automātiski novirzīs uz reģistrācijas lapu.