Krājumu pārvērtēšana
Labdien viedie un zinošie!

Situācija sekojoša: uzņēmums pēc krīzes lielā mērā nīkuļojis, līdz īpašnieks beidzot ir izlēmis to likvidēt.
Uzņēmumam ir krājumi, kas 10 gadus stāvējuši noliktavā un nav tikuši pārvērtēti - resp., gada pārskatos ir bijuši uzrādīti iegādes/uzskaites vērtībā.
Uzņēmumam ir parādsaistības pret īpašnieku, kas pārsniedz aktīvu vērtību.

Gribu pārliecināties, vai mans domu gājiens ir pareizajā virzienā, iesakot, kā risināt šo situāciju.
1) Lai atgrieztu īpašniekam ieguldījumus uzņēmums varētu norēķināties ar kreditoru graudā. Bet, ņemot vērā to, ka krājumi ir morāli un citādi novecojuši, tie būtu jāpārvērtē. Viņiem nav izstrādāta metodika krājumu pārvērtēšanai. Kā būtu pareizāk krājumus pārvērtēt? Par katru gadu atrēķināt x% no uzskaites vērtības līdz galā uz šodienu sanāk, kas nu sanāk?
2) Pārvērtējot krājumus, uzņēmums jebkurā gadījumā paliek parādā kreditoram.
Kreditors varētu parādu atlaist, tomēr tādā gadījumā, ja nekļūdos, attiecīgā summa būtu jāieskaita uzņēmuma ienākumos un jānomaksā UIN. Ņemot vērā to, ka pēc krājumu atdošanas kreditoram, reālu naudas/citu aktīvu uzņēmumam nepaliek, lai samaksātu UIN - uzņēmumam izveidotos nodokļu parāds. Ja ir nodokļu parāds, tad sia likvidēšana kļūst par nereālu. Attiecīgi - šāda opcija atkrīt.

Rezultātā risinājums - pārvērtēt krājumus par x% par katru gadu uz leju, tādejādi samazinot to vērtību līdz reālajai uz šodienu, aprēķināt par atlikuma summu PVN (krājumi iegādāti ES ar 0% pvn), nomaksāt valstij pvn. Tālāk atgriezt kreditoram krājumus, par attiecīgo summu samazinot parādu un atstāt visu kā ir. Turpināt iesniegt 0 deklarācijas.

Vai mans scenārijs ir pareizs?