По-русски
Piemēram: PVN deklarācija
Latvijas Zaļais Punkts

Vai bīstamu vielu vai produktu iepakojumam ir piemērojami dabas resursu nodokļa atvieglojumi? Pie ierakstiem

Iepakotājiem, nodrošinot iepakojuma apsaimniekošanu, kurā ir bijušas iepakotas bīstamas vielas vai produkti, atšķirībā no cita veida vielu vai produktu iepakojuma apsaimniekošanas prasībām papildus ir jāizvērtē izlietotā iepakojuma attīrīšanas iespējas. Šis faktors ir galvenais, kas norāda vai izlietotais iepakojums, kurā ir bijušas iepakotas bīstamas vielas vai produkti, ir apsaimniekojams tāpat kā cita veida vielu vai produktu izlietotais iepakojums (līdz ar to šim iepakojumam ir piemērojami dabas resursu nodokļa atvieglojumi) vai arī kā bīstamie atkritumi.

Tas nozīmē, ka iepakojums, kurā ir bijušas iepakotas bīstamas vielas vai produkti, ir apsaimniekojams atbilstoši izlietotā iepakojuma apsaimniekošanas prasībām ar brīdi, kad tas ir attīrīts līdz pakāpei, kad izlietotais iepakojums vairs neatbilst Ministru kabineta noteikumos Nr. 985 „Noteikumi par atkritumu klasifikatoru un īpašībām, kas padara atkritumus bīstamus” (30.11.2004.) noteiktajām īpašībām. Savukārt, ja izlietoto iepakojumu nav iespējams attīrīt līdz pakāpei, kad tas vairs neatbilst šajos noteikumos noteiktajām īpašībām, uz to attiecas normatīvie akti, kas reglamentē bīstamo atkritumu apsaimniekošanu. Līdz ar to bīstamu vielu vai produktu iepakojumam var piemērot dabas resursu nodokļa atvieglojumu tikai tad, ja iepakojumu var attīrīt līdz pakāpei, kad to vairs nevar klasificēt kā bīstamu atkritumu.

Jāatzīmē, ka Ministru kabineta noteikumos Nr. 985 „Noteikumi par atkritumu klasifikatoru un īpašībām, kas padara atkritumus bīstamus” (30.11.2004.) ir noteikta atsevišķu bīstamu vielu iepakojuma attīrīšanas pakāpe un veids, kā iepakojums ir jāattīra, lai tam varētu piemērot iepakojuma apsaimniekošanu reglamentējošo normatīvo aktu prasības (tai skaitā dabas resursu nodokļa atvieglojumus). Piemēram, amonija nitrātu minerālmēslu iepakojumam var piemērot iepakojuma apsaimniekošanu reglamentējošo normatīvo aktu prasības, ja tas ir pilnībā iztukšots, bet augu aizsardzības līdzekļu iepakojumam, kura tilpums ir no 1 – 50 l, ja tas pēc iztukšošanas ir ticis izskalots ar lielu ūdens daudzumu vismaz trīs reizes.

Attiecībā uz pārējo bīstamo vielu vai produktu iepakojumu dabas resursu nodokļa atvieglojumi ir piemērojami divos gadījumos:
1. ja pēc to attīrīšanas procedūras ir veiktas attīrītā iepakojuma analīzes laboratorijā, jo šādu analīžu rezultāti ir pietiekams apliecinājums tam, ka bīstamas vielas ir attīrītas no iepakojuma līdz pakāpei, kad to vairs nevar uzskatīt par bīstamu;
2. ja bīstamo vielu ražotājs ir pievienojis instrukciju ar norādītu metodi, kā bīstamās vielas attīrīt no iepakojuma, tad par apliecinājumu var kalpot uzņēmuma izveidotas komisijas 3 cilvēku sastāvā sastādīts akts par veiktajām darbībām.
Zalais.lv
Zalais.lv 10.03.2007 16:44, skatījumi: 3
166 ziņojumi
Nosūtīt ziņojumu Pievienot Kontaktiem

Vietnes izmantošanas laiks bez autorizācijas ir beidzies!

Lai varētu turpināt izmantot vietni, jums ir jāautorizējas vai jāreģistrējas.

Pēc 10 sekundēm jūs automātiski novirzīs uz reģistrācijas lapu.