По-русски
Piemēram: PVN deklarācija
Latvijas Zaļais Punkts

Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmums iegādājas no vairumtirgotāja Latvijā vienreiz lietojamos galda traukus iepakojumā sporta spēļu dalībnieku ēdināšanai. Vai un par ko sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumam ir jāmaksā dabas resursu nodoklis un jāveic to apsaimniekošana? Pie ierakstiem

Iegādātie trauki visticamāk ir iepakojumā. Par šo iepakojumu dabas resursu nodokli ir samaksājis vairumtirgotājs un vairumtirgotājam arī ir jānodrošina tā uzskaite un apsaimniekošana.

Turpretī dabas resursu nodoklis par traukiem jāmaksā mazumtirgotājam. Saskaņā ar 20.12.2001 Iepakojuma likuma 1'.panta 2) daļai tādi vienreizlietojamie galda trauki kā šķīvji, krūzes, glāzes, bļodas pilda iepakojuma funkciju, jo „izstrādājumus, kas projektēti un paredzēti piepildīšanai tirdzniecības vietā, kā arī vienreiz lietojamus izstrādājumus, ko piepilda tirdzniecības vietā vai kas projektēti un paredzēti piepildīšanai tirdzniecības vietā, uzskata par iepakojumu, ja tie pilda iepakojuma funkcijas”. Tātad šādi trauki jāuzskaita un dabas resursu nodoklis par tiem jāmaksā kā par iepakojumu. Arī pārskatā par aprēķināto dabas resursu nodokli (MK 20.06.2006 noteikumu nr.504 4.pielikums) tie jāatspoguļo sadaļā „Preču iepakojums”. Gadījumā, ja kopējais gadā izlietoto trauku svars pārsniedz 300 kg, sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumam jāveic to apsaimniekošana atbilstoši normatīvajiem aktiem par izlietotā iepakojuma apsaimniekošanu.

Ja sabiedriskā ēdināšanas uzņēmums var nodrošināt šķīvju, krūžu, glāžu, bļodu utml. reģenerāciju lielākā apjomā nekā paredzēts normatīvajos aktos, uzņēmums šobrīd vēl var saņemt dabas resursu nodokļa atvieglojumu par 2006. gada 4. ceturksni, bet no 2006. gada no 1. janvāra tas varēs saņemt atbrīvojumu no nodokļa.

Turpretī vienreiz lietojamie galda piederumi - naži, dakšiņas, karotes, kokteiļu salmiņi utml., kurus uzņēmums izmantos ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai, nav uzskatāmi par iepakojumu un ir jāuzskaita kā vienreiz lietojamie galda trauki un piederumi. Attiecīgi pārskatā par aprēķināto dabas resursu nodokli šie piederumi jāuzrāda sadaļā „Vienreiz lietojamie galda trauki un piederumi”. Šobrīd normatīvajos aktos nav ietverta prasība par vienreiz lietojamo galda trauku un piederumu apsaimniekošanu un par tiem nevar saņemt nodokļa atvieglojumu. Taču no 2007. gada 1. janvāra, ja uzņēmums apsaimniekos vienreiz lietojamos traukus, tas varēs saņemt atbrīvojumu no nodokļa (15.12.2005 Dabas resursu nodokļa likuma 8.pants).
Zalais.lv
Zalais.lv 10.03.2007 16:49, skatījumi: 10
166 ziņojumi
Nosūtīt ziņojumu Pievienot Kontaktiem

Vietnes izmantošanas laiks bez autorizācijas ir beidzies!

Lai varētu turpināt izmantot vietni, jums ir jāautorizējas vai jāreģistrējas.

Pēc 10 sekundēm jūs automātiski novirzīs uz reģistrācijas lapu.