По-русски
Piemēram: PVN deklarācija
Latvijas Zaļais Punkts

Vai jāmaksā dabas resursu nodoklis par plastmasas maisiņiem, kurus veikals iepircis un kuros veikals iepako preces pircējiem, kā arī pieejami pircējiem bez maksas? Pie ierakstiem

Atbilstoši 20.12.2001 Iepakojuma likuma 1.1 pantā dotajai definīcijai, plastmasas maisiņi, sāk pildīt iepakojuma funkciju ar brīdi, kad tajos ievieto veikalā nopirktās preces. Nav atšķirības, vai pakošanu veic veikala darbinieks, vai pats pircējs, jo saskaņā ar Iepakojuma likuma 1.pantu, preču pārdevējs ir iepakotājs.

Saskaņā ar Iepakojuma likuma 13. pantu, iepakotājam jāuzņemas atbildība par šo maisiņu apsaimniekošanu pēc to izlietošanas. Tas nozīmē, ka līdz ar pirmā maisiņa izlietošanu pārdoto preču iepakošanā, veikalam ir pienākums aprēķināt dabas resursu nodokli par preču iepakojumu, kā to nosaka 15.12.2005 Dabas resursu nodokļa likuma 3. panta 2. daļa.

Lai aprēķinātu dabas resursu nodokli par maisiņiem saskaņā ar Dabas resursu nodokļa likuma 4. panta 6. daļu un 24. pantu, veikalam pārskata periodā – ceturksnī – jābūt veiktai maisiņu svara uzskaitei.

Normatīvo aktu prasībām atbilstoša iepakojuma materiālu svara uzskaite nodokļa aprēķina pamatošanai būs tikai tad, ja veikals spēs ar dokumentiem pamatot iepakojuma maisiņa materiāla veidu un svaru. Šim nolūkam veikals var izmantot vienu no 20.06.2006. MK noteikumu Nr.504 „Dabas resursu nodokļa aprēķināšanas un maksāšanas kārtība” 42. punktā minētajiem pamatojuma dokumentiem. Gadījumā, ja informācija par maisiņu materiāla veidu un svaru nav pieejama vienā dokumentā, pamatošanai var izmantot vairākus 42. punktā minētos dokumentus.

Pēc maisiņu materiāla veida un svara noteikšanas, tos uzskaita vienā no Dabas resursu nodokļa likuma 7. pielikumā norādītajām materiāla veida grupām un, piemērojot šajā pielikumā norādītās nodokļa likmes, līdz ceturksnim sekojošā nākamā mēneša 20. datumam aprēķina un iemaksā nodokli par iepriekšējo ceturksni Valsts ieņēmumu dienesta noteiktajā budžeta kontā.

Ja atbilstoši pamatlikmēm aprēķinātais nodoklis par visiem iepakojuma materiālu veidiem nepārsniedz 100 latu gadā, nodokli par iepriekšējo gadu var iemaksāt līdz nākamā gada 20. janvārim.

Gadījumā, ja iepakotāja kā nodokļa maksātāja kalendārajā gadā izlietotā iepakojuma apjoms nepārsniedz 300 kg, bet tas nevar nodrošināt iepakojuma materiāla veida un svara pamatošanu ar uzskaites dokumentiem, nodokļa maksātājs var maksāt nodokli par iepakojumu 15 latus gadā, kā to nosaka Dabas resursu nodokļa likuma 24. panta 4. daļa.

Būtiski ņemt vērā, ka sasniedzot 300 kg izlietotā iepakojuma apjomu, iepakotājam ir pienākums reģistrēties un organizēt izlietotā iepakojuma dalīto vākšanu un reģenerāciju atbilstoši 13.12.2005. MK noteikumiem „Noteikumi par izņēmumiem attiecībā uz smago metālu saturu iepakojumā, visa izlietotā iepakojuma reģenerācijas procentuālajiem apjomiem (īpatsvariem) un termiņiem, reģistrēšanas un ziņojuma sniegšanas kārtību un veidlapas paraugu”.
Zalais.lv
Zalais.lv 10.03.2007 16:50, skatījumi: 39
166 ziņojumi
Nosūtīt ziņojumu Pievienot Kontaktiem

Vietnes izmantošanas laiks bez autorizācijas ir beidzies!

Lai varētu turpināt izmantot vietni, jums ir jāautorizējas vai jāreģistrējas.

Pēc 10 sekundēm jūs automātiski novirzīs uz reģistrācijas lapu.