По-русски
Piemēram: PVN deklarācija
Juridiskais birojs Inlat Plus

Konta atvēršanas īpašības Šveices bankā Pie ierakstiem

Ārzemju nodaļas vadītāja Karina Kaca

Juridiskais birojs INLAT PLUS piedāvā Jūsu uzmanībai īsu pārskatu par Šveices banku sistēmu. Šveices banku sistēma ir pazīstama ar savām vairākos gadsimtos izkoptām tradīcijām. Pateicoties valsts politiskai un ekonomiskai stabilitātei,  šeit pastāv lojāla likumdošanas sistēma, plašs starptautisko sakaru tīkls, stabila valūta un absolūta drošība – tas viss padara Šveices bankas par vispievilcīgākajām iestādēm  kapitāla ieguldīšanai.

Tas fakts, ka valsts ir pilnīgi neatkarīga un patstāvīga, arī runā par labu Šveices bankām. Šveice pat nav Eiropas Savienības dalībvalsts, kas liecina par tās pilnīgu pašpietiekamību. Šī valsts ne tikai nav atkarīga no citu valstu ekonomikas, bet pati ir ārvalstu kapitālu saglabāšanas un stabilas attīstības garants.

Bankas noslēpums ir Šveices finanšu biznesa galvenā sastāvdaļa. Šveices bankām ir pienākums glabāt ziņas par savu klientu kontiem pilnīgā noslēpumā no jebkurām trešajām personām. Pats fakts par bankas konta esamību Šveicē ir noslēpums! Tai pašā laikā Šveices bankas noslēpums neaizsargā kriminālas izcelsmes naudas līdzekļus – Šveicē ir visstingrākie likumi  pasaulē attiecībā uz naudas atmazgāšanu.

Šveices bankas piedāvā klientiem plašu pakalpojumu klāstu un vairākus bankas kontu veidus. Atvērot kontu Šveices bankā klients saņem kvalificētu servisu un noslēpuma garantijas, apkalpošanu daudzās starptautiskās valodās, kā arī iespēju pārvaldīt savu kontu pa telefonu un elektroniskā veidā.

Ir vairāki kontu veidi, kas  visvairāk izplātīti Šveices banku klientu vidū:

  • parastais, klasiskais bankas konts, kas apmierina klientu vairākuma prasības gan bankas operāciju, gan bankas investīciju programmu veikšanas jomā. Šis konts ir aizsargāts ar Šveices bankas noslēpumu un var tikt izmantots bez īpašām formalitātēm un problēmām. Tas nepieprasa minimālu depozītu tā atvēršanas brīdī. Parasti šim kontam ir piesaistīta arī kredītkarte. Ir iespējama konta pārvaldīšana ar Interneta starpniecību.
  • bankas konts investīcijām. Parasti šādi konti tiek piešķirti solīdiem klientiem, kuri vēlas investēt līdzekļus, un viņiem ir nepieciešama personificēta apkalpošana, kuru veic īpaši kvalificēti bankas darbinieki.  Ar šāda konta palīdzību vienu naudas līdzekļu daļu var izmantot investīcijām, bet otru – personiskajām vajadzībām. Ir iespējams arī pieprasīt izsniegt kredītkarti, kas tiks piesaistīta kontam, taču atzīstams, ka tādu operāciju kā kredītkartes noformēšana vislabāk veikt caur parasto bankas kontu.
  • kodētais bankas konts ir vispazīstamākais, tas ir tipisks Šveices finanšu instruments. Tas atšķiras no citiem kontu veidiem ar to, ka tikai vienam vai jebkurā gadījumā ļoti nedaudziem bankas darbiniekiem ir zināms konta īpašnieks. Konts parasti tiek identificēts ar parakstu un paroli tā, ka banka atpazīst klientu vienkārši ar kodu. Ar šāda konta palīdzību var veikt praktiski visu veidu operācijas, bet tai pašā laikā tas tiek rekomendēts galvenokārt augsta līmeņa depozītiem un investīcijām. Noformēt šim kontam piesaistītu kredītkarti nav ieteicams.
  • bankas konts–vērtspapīri, ar kura palīdzību klients uzdod bankai uzdevumu pārvaldīt, ieguldīt un dezinvestēt akcijas, obligācijas, valsts obligācijas. Šādu kontu parasti atver kopā ar investīciju kontu.

Visus augstāk minētos kontus var atvērt Šveices banku lielākajā daļā. Konta atvēršanas tehniskais termiņš parasti aizņem no 1 līdz 3 dienām, taču kredītkarte parasti tiek izsniegta 7-15 dienu laikā.

Konta atvēršanas procedūra

Lai atvērtu kontu Šveices bankā ir nepieciešama minimālā summa, kas svārstās dažu simtu tūkstošu Šveices franku robežās, atkarīgi no konkrētās bankas. Ja Jums pietrūkst kādas summas konta atvēršanai, banka varētu atvērt kontu arī ar mazāko summu, bet ar nosacījumu, ka tas tiks papildināts līdz nepieciešamajam minimumam. Pēc diviem - trijiem gadiem banka pārbauda konta stāvokli. Ja minimālās summas tajā nebūs, klientam tiks piedāvāts vai nu papildināt, vai nu aizvērt kontu.

Konta atvēršanas obligātais nosacījums ir klienta personīga tikšanās ar baņķieri. Baņķiera pienākumos ietilpst pēc iespējas precīzākas informācijas savākšana par savu klientu. Šī personīga informācija, kā arī informācija par naudas līdzekļu izcelsmi, tiek ievadīta personāllietā, kuru taisa par katru klientu bez izņēmumiem.

Šveices bankas ļoti rūpīgi pārbauda savu potenciālo klientu reputāciju. Potenciālajiem klientiem tiek izvirzītas nopietnas prasības – gan attiecībā uz viņu personību, gan attiecībā uz ieguldīšanai paredzēto naudas līdzekļu daudzumu. Ļoti nopietni tiek pārbaudīti šo līdzekļu avoti.  «Due diligence»  - tā saucas klienta naudas izcelsmes likumības pārbaudes procedūra. Šī procedūra ir vissvarīgākā,  jo atkarībā no tās rezultātiem Jums vai nu atvērs kontu, vai nē.

Vispār, pirms konta atvēršanas baņķierim ir tiesības un pienākums  uzdot bankas klientam jautājumus par viņa darbu, kompāniju, ģimeni, bērniem, laulāto, politiskajām aktivitātēm. Banka apsveic dokumentus, kas liecina par esošiem ienākumiem, biznesa apjomiem vai par mantojuma saņemšanu. Pēc tam banka uzsāk visu saņemto datu pārbaudi, rezultātā banka vai nu piekrīt atvērt klientam kontu, vai paziņo par attiekšanos. Šāda naudas līdzekļu izcelsmes pārbaude var ilgt no 14 dienām līdz 1 mēnesim.  Par noteicošo faktoru pozitīva lēmuma pieņemšanai varētu kalpot rekomendācija no jau esošā bankas klienta.

Pēc pozitīva lēmuma pieņemšanas par konta atvēršanu, klientam paziņo nepieciešamos rekvizītus, kā arī rekvizītus naudas pārskaitīšanai. Līgums par konta atvēršanu parasti tiek glabāts vienā eksemplārā bankā konfidencialitātes saglabāšanai. Klients iepriekš paziņo bankai ieguldījuma summu. Šveices bankas praktiski nestrādā ar skaidru naudu, bet ir reti izņēmumi, kad klients saņēmis skaidrā naudā līdzekļus par nekustāmā īpašuma pārdošanu u. tml. Parasti baņķieris tiekas ar savu klientu reizi gadā, lai apspriestu klienta plānus par konta pārvaldīšanu, piedāvātu jaunus pakalpojumus var bankas tarifus, kā arī izpildītu klienta uzdevumus.

Pēc sīkākas informācijas lūdzam griezties juridiskajā birojā INLAT PLUS. Esam gatavi atbildēt uz visiem Jūsu jautājumiem un sniegt profesionālās juridiskās konsultācijas.

Inlatplus
Inlatplus 17.01.2013 16:42, skatījumi: 71
17 ziņojumi
Nosūtīt ziņojumu Pievienot Kontaktiem

Vietnes izmantošanas laiks bez autorizācijas ir beidzies!

Lai varētu turpināt izmantot vietni, jums ir jāautorizējas vai jāreģistrējas.

Pēc 10 sekundēm jūs automātiski novirzīs uz reģistrācijas lapu.