По-русски
Piemēram: PVN deklarācija
VGK

VID: ir svarīgi laikus iesniegt paziņojumus par fiziskajai personai izmaksātajām summām Pie ierakstiem

Lai gada ienākumu deklarācija tiktu aizpildīta korekti un cilvēki laikus saņemtu pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli, Valsts ieņēmumu dienests (VID) aicina darba devējus iesniegt paziņojumus par fiziskajai personai izmaksātajām summām.

Lai nepilnīga informācija (informācijas trūkums) neradītu darbiniekiem sarežģījumus gada ienākumu deklarācijas aizpildīšanā, uzņēmumi, organizācijas, biedrības, nodibinājumi un pašnodarbinātās personas, kuras izmaksā ienākumu cilvēkam, tiek aicinātas iesniegt paziņojumus par fiziskajai personai izmaksātajām summām.

“Paziņojumu par fiziskajai personai izmaksātajām summām” aicinām aizpildīt un iesniegt VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) sadaļā “Iedzīvotāju ienākuma nodokļa dokumenti” .

Paziņojums ir jāiesniedz:

  • Par darbiniekiem, ar kuriem darba attiecības ir bijušas visu 2023. gadu, paziņojums jāiesniedz par gadu līdz 2024. gada 1. februārim.
  • Par darbiniekiem, ar kuriem darba attiecības beidzās pirms 2023. gada beigām, paziņojums jāiesniedz par mēnesi līdz tā mēneša 15. datumam, kurš seko darba attiecību izbeigšanai vai mēnesim, kurā darbinieks strādāja steidzamos, īslaicīgos vai vienreizējos darbos.
  • Par fizisko personu ienākumiem, kas nav saistīti ar algotu darbu, bet no kuriem iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir ieturams izmaksas brīdī, paziņojums jāiesniedz par mēnesi līdz ienākuma izmaksas mēnesim sekojošā mēneša 15. datumam.
  • Par fizisko personu ienākumiem, kuri ir saistīti ar saimniecisko darbību, vai citiem ienākumiem, no kuriem nodoklis izmaksas brīdī nav jāietur, vai neapliekamiem ienākumiem, paziņojums jāiesniedz par gadu līdz 2024. gada 1. februārim.

Šogad visiem iedzīvotājiem, kuriem ir pienākums iesniegt gada ienākumu deklarāciju un pēc VID rīcībā esošās informācijas veidojas budžetā maksājamais iedzīvotāju ienākuma nodoklis, VID automātiski veiks nodokļa aprēķinu, izmantojot VID rīcībā esošo informāciju, tajā skaitā, datus, kurus VID saņem no darba devējiem un saimnieciskās darbības veicējiem. Tādēļ ļoti svarīgi, lai šie dati būtu pilnīgi un savlaicīgi iesniegti. Gada ienākuma deklarācijā redzamo nodokļu pārmaksas vai atmaksas summu ietekmē informācija, kas norādīta dokumentā “Paziņojums par fiziskajai personai izmaksātajām summām”. Ja aprēķina brīdī Valsts ieņēmumu dienestam  pieejamie dati nav korekti, tad iedzīvotāju ienākuma nodokļa summu gada ienākumu deklarācijā būs nepieciešams koriģēt.

Plašāku ieskatu tēmā var gūt, noskatoties videosemināru “Kā paziņot VID par cilvēkam izmaksāto ienākumu”, kas publicēts VID kontā sociālajā platformā “Youtube”, kā arī VID tīmekļvietnē:

Jautājumu gadījumā aicinām zvanīt uz VID Konsultatīvo tālruni +37167120000, kā arī uzdot savus jautājumus rakstiski VID Elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS) sadaļā “Sarakste ar VID”.  Svarīgi, ka, zvanot uz VID Konsultatīvo tālruni, ikviens var saņemt arī personificētu konsultāciju, ja vien zvanot pieslēdzas VID EDS un nosauc tur redzamo kodu.

VID informācija

www.nikijs.com

VGK
VGK 29.01.2024 10:41, skatījumi: 50
673 ziņojumi
Nosūtīt ziņojumu Pievienot Kontaktiem

Vietnes izmantošanas laiks bez autorizācijas ir beidzies!

Lai varētu turpināt izmantot vietni, jums ir jāautorizējas vai jāreģistrējas.

Pēc 10 sekundēm jūs automātiski novirzīs uz reģistrācijas lapu.