По-русски
Piemēram: PVN deklarācija
VGK

Ministru kabinets atbalsta regulējumu e-rēķinu noformēšanai Pie ierakstiem

Otrdien, 24. septembrī, Ministru kabinets (MK) izskatīja grozījumus Grāmatvedības likumā, kas paredz noteikt regulējumu strukturētu elektronisko rēķinu noformēšanai. Sākot ar 2025. gada 1. janvāri, budžeta iestādēm savstarpēji un uzņēmumiem, kuri sadarbojas ar budžeta iestādēm, izsniedzot attaisnojuma dokumentu (rēķinu) samaksāšanai par precēm un pakalpojumiem, tas būs jānoformē kā strukturēts elektroniskais rēķins. Savukārt, sākot ar 2026. gada 1. janvāri, šī prasība attiecināma uz  visiem uzņēmumiem, izsniedzot rēķinu samaksāšanai citam uzņēmumam.

Jāatzīmē, ka fiziskai personai, kas nav saimnieciskās darbības veicēja, nav saistošas Grāmatvedības likuma prasības. Līdz ar to uzņēmumam – pakalpojuma sniedzējam vai preces nosūtītājam – nav pienākuma izsniegt fiziskai personai rēķinu noformētu kā strukturētu elektronisko rēķinu.

Likumprojektā ir arī paredzēts, ka tiks izstrādāti Ministru kabineta noteikumi, kuros paredzēts noteikt elektroniskos nosūtīšanas veidus (kanālus). Tāpat paredzēts, ka strukturētu elektronisko rēķinu dati  būs iesniedzami Valsts ieņēmumu dienestā, sākot no 2026. gada 1. janvāra.

Ar grozījumiem ir noteikti arī atbrīvojumi, kādos gadījumos var atkāpties no noteiktās obligātās prasības par strukturēta elektroniskā rēķina noformēšanu. Tie, piemēram, ir gadījumi, kad uzņēmumi samaksu par darījumiem apliecina ar kases čeku vai kvīti, kas reģistrēta Valsts ieņēmumu dienestā, kā arī gadījumi, kad darījumi saistīti ar valsts noslēpuma objektiem.

Par likumu vēl lems Saeima. Likumprojekts skatāms Tiesību aktu projektu portālā.


LR FM informācija

www.nikijs.com

VGK
VGK 24.09.2024 17:35, skatījumi: 3
686 ziņojumi
Nosūtīt ziņojumu Pievienot Kontaktiem

Vietnes izmantošanas laiks bez autorizācijas ir beidzies!

Lai varētu turpināt izmantot vietni, jums ir jāautorizējas vai jāreģistrējas.

Pēc 10 sekundēm jūs automātiski novirzīs uz reģistrācijas lapu.