По-русски
Piemēram: PVN deklarācija
Latvijas Zaļais Punkts

Kā atšķirt polistirolu no pārējās plastmasas un kāpēc tam ir pati lielākā dabas resursu nodokļa likme? Pie ierakstiem

Polistirols ir izplatītākais plastmasas veids, jo tā ieguve ir lēta. Šis materiāls ir termoplastisks, viegli krāsojams, mehāniski apstrādājams, līmējams. Polistirols ir ūdensnecaurlaidīgs un aukstumizturīgs, tāpēc tas tiek izmantots ļoti dažādi - gan būvniecībā, gan kā iepakojums, gan kā vienreiz lietojamie galda trauki un piederumi.

Bet tā kā polistirolu iegūst no naftas, tas dabiskos apstākļos nesadalās pat simtiem gadu. Ņemot vērā šo apstākli, polistirols uzskatāms par videi ‘nedraudzīgu’. Viņa pārkausēšana jaunā plastmasā ir saistīts ar vairākiem kaitējumiem apkārtējiem.

Ar grozījumiem Dabas resursu nodokļa likuma 7.pielikumā, kas stājas spēkā 2011.gada 1.janvārī, polistirols ir izdalīts kā iepakojuma materiāls un tas ir jāuzskaita atsevišķi no pārējās plastmasas. Dabas resursu nodokļa likme par preču un izstrādājumu iepakojumu un vienreiz lietojamiem galda traukiem un piederumiem no polistirola izejmateriāliem ir Ls 0,90 par kg un tā ir pati augstākā likme, kas piemērojama iepakojumam.

Jāatzīmē, ka atšķirt polistirola izstrādājumus no citiem plastmasas izejmateriāliem ir grūti. Protams, var veikt dažādus eksperimentus, lai noteiktu, vai tas ir polistirols. Polistirola īpašības ir ciets, caurspīdīgs materiāls, bez smaržas un garšas, labi deg ar kūpošu liesmu. Polistirols ir izturīgs pret daudzām ķīmiskām vielām. Tas šķīst acetonā, lēnāk – arī benzīnā. Tomēr cilvēks bez ķīmiķa izglītības precīzi nenoteiks, vai tas tiešām ir polistirols, nevis kāda cita plastmasa. Tāpēc drošākais, kā noskaidrot, vai tas ir polistirols, ir aplūkot marķējumu un iepakojuma izstrādājuma. Atbilstoši Latvijas likumdošanai iepakojuma materiālus marķē saskaņā ar Ministru kabineta 2002.gada 2.aprīļa noteikumiem Nr.140 "Iepakojuma klasifikācijas un marķēšanas noteikumi". Polistirols tiek apzīmēts ar burtu apzīmējumu „PS” un/vai ciparu kodu „6”. Un tas izskatās šādi:

21772.jpg


Tomēr šāda marķēšana nav obligāta un var būt, ka iepakojuma izstrādājuma ražotājs nav to pievienojis izstrādājumam. Tādā gadījumā atliek prasīt apliecinājumu no preču piegādātājiem vai iepakojuma ražotājiem, vai arī vērsties laboratorijās pēc eksperta slēdziena.

Polistirolam var būt daudz veidu. Viens no tiem ir „putu polistirols”, kura apzīmējums ir „EPS” un kuru tautā bieži sauc par „putuplastu”. Jebkuram polistirola veidiem ir piemērojama dabas resursu nodokļa likme Ls 0,90 par kgmateriāla. Tas nozīmē, ka nodokļa maksātājam ir jāspēj pierādīt, vai viņa iepakojuma izstrādājumi no plastmasas materiāliem gadījumā nav polistirols.

Zalais.lv
Zalais.lv 25.09.2011 14:17, skatījumi: 96
166 ziņojumi
Nosūtīt ziņojumu Pievienot Kontaktiem

Vietnes izmantošanas laiks bez autorizācijas ir beidzies!

Lai varētu turpināt izmantot vietni, jums ir jāautorizējas vai jāreģistrējas.

Pēc 10 sekundēm jūs automātiski novirzīs uz reģistrācijas lapu.