По-русски
Piemēram: PVN deklarācija

Uzmanību! Jūs šobrīd skatāties forumu ierobežotā režīmā - autorizējaties (lapas augšdaļā) vai reģistrējaties lai piekļūtu visām foruma iespējām (tēmas / atbildes izveidošana, piekļuve sarakstiem «Atlasītās», «Manas tēmas», «Neizlasītās»).

Grāmatvedības atskaites, VID - attiecības, informācija, audīts

Biedrība un saimnieciskā darbība Uz tēmu sarakstu

Biedrība un saimnieciskā darbība
Biedrība rīko festivālu statūtos nosprausto mērķu popularizēšanai. Izdevumi festivāla organizēšanai tiek ņemti gan no biedru naudām, gan no malas (no fiziskām personām), kas ar uzviju izlietota (par telpām, reklāmu). No malas saņemtā nauda noformēta tā, ka tie drīzāk ir saimnieciskās darbības ieņēmumi ("par festivālu" - nav minēts vārds "ziedojums".).

Pie kam šādi no malas piesaistītā nauda pārsniedz biedru naudu summu gada griezumā. Tas rada kolīziju ar VID skaidrojumu par šo jautājumu šeit:

https://www.vid.gov.lv/sites/default/files/Informat%C4%ABvais%20materi%C4%81ls%20Biedr%C4%ABbu%20un%20nodibin%C4%81jumu%20saimniecisk%C4%81s%20darb%C4%ABbas%20veik%C5%A1ana_1.docx

"Biedrību un nodibinājumu galvenais naudas līdzekļu gūšanas avots var būt ziedojumi, dāvinājumi, dotācijas un biedru nauda. Saimnieciskās darbības rezultātā gūtie ieņēmumi nevar būt naudas līdzekļu pamatavots vai vienīgais avots, jo pretējā gadījumā biedrību vai nodibinājumu darbībai ir komercdarbības pazīmes."

Vai kādam ir zināma prakse, cik strikti VID pieiet šim jautājumam? Vai būtu labi uzradīt šos ieņēmumus kā saimnieciskās darbības ieņēmumus, vai arī ir citi risinājumi?

Paldies!
Eup
Eup 27.03.2019 19:03
111 ziņojumi

Atbildes (1)

Es šādos gadījumos skatos no tāda viedokļa, vai ienēmumu gūšanas mērķis ir biedrības uzdevumu veikšana. Ja tā, tad tā vispār nevar būt komercdarbība. Ja nu gadījumā VID nezina, tad komercdarbības mērķis ir gūt peļņu. Biedrībām nevajadzētu būt mērķim gūt peļņu (jo to arī nemaz nevar sadalīt biedriem). Ir gan dzirdēti arī tādi interesanti gadījumi, kad "radoši" cilveki izveido biedrību tieši ar mērķi nemaksāt UIN.
Manuprāt, svarīgs ir arī mērogs un konteksts. Piemēram, ja jūs izveidosiet biedrību, lai sarīkotu festivālu "Positivus", tad tam tomēr būs komercdarbības pazīmes. Ja jūs esat biedrība, piemēram, pensionētu mūziķu atbalstam un sarīkojat koncertu vai festivālu, lai vāktu ziedojumu, tad tā nebūs nekāda saimnieciskā darbība, bet gan darbība mērķu sasniegšanai.
Ilzex
Ilzex 27.03.2019 23:41
2666 ziņojumi

Paldies pateica

Nosūtīt ziņojumu Pievienot Kontaktiem

Vietnes izmantošanas laiks bez autorizācijas ir beidzies!

Lai varētu turpināt izmantot vietni, jums ir jāautorizējas vai jāreģistrējas.

Pēc 10 sekundēm jūs automātiski novirzīs uz reģistrācijas lapu.