По-русски
Piemēram: PVN deklarācija

Uzmanību! Jūs šobrīd skatāties forumu ierobežotā režīmā - autorizējaties (lapas augšdaļā) vai reģistrējaties lai piekļūtu visām foruma iespējām (tēmas / atbildes izveidošana, piekļuve sarakstiem «Atlasītās», «Manas tēmas», «Neizlasītās»).

Nodokļi un nodevas

Внеочередные дивиденды Uz tēmu sarakstu

Внеочередные дивиденды
Добрый день!

Не могу найти в законе, что грозит предприятию, которое выплатило внеочередные диведенды в июне, но по итогам года убыток. Есть ли какие-то налоговые санкции?

Заранее спасибо
Dzlena
Dzlena 16.04.2019 15:55
327 ziņojumi

Atbildes (4)

Nepamatotas izmaksas fiziskām personām apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Ja ir darba attiecības, tad papildus apliek ar valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām.
162.pants Nepamatoti izmaksāto summu atdošana

(1) Ja personai izmaksāta dividende, uz kuru vai uz kuras daļu tai nebija tiesību, un šī persona dividendes saņemšanas brīdī zināja vai tai vajadzēja zināt, ka izmaksa nav pamatota, tai ir pienākums nepamatoti iegūto summu atdot sabiedrībai.

(2) Citas nepamatoti izmaksātās summas, ko dalībnieks no sabiedrības ieguvis labā ticībā, viņam ir pienākums atmaksāt pēc tam, kad viņam kļuvis zināms, ka izmaksa nav pamatota. Nepamatoti izmaksātās summas, kuras dalībnieks no sabiedrības ieguvis ļaunā nolūkā vai aiz rupjas neuzmanības, viņam ir pienākums atdot sabiedrībai. Šādā gadījumā dalībniekam jāatlīdzina zaudējumi, kas radušies sabiedrībai šīs nepamatotās izmaksas rezultātā.
Linete
Linete 16.04.2019 16:11
2982 ziņojumi
161.1 pants. Ārkārtas dividendes

(1) Statūtos var paredzēt, ka dividendes var noteikt un aprēķināt arī no peļņas, kas gūta periodā pēc iepriekšējā pārskata gada beigām (šā panta izpratnē — ārkārtas dividendes). Šādā gadījumā attiecīgi piemērojami šā likuma noteikumi par dividenžu noteikšanu, aprēķināšanu un izmaksu, ciktāl šajā pantā nav noteikts citādi.
Linete
Linete 16.04.2019 16:12
2982 ziņojumi
Ar UIN apliekamo bāzi veido sadalītā peļņa un nosacīti sadalītā peļņa.

Sadalītā peļņa:

aprēķinātās dividendes, tai skaitā ārkārtas dividendes;
dividendēm pielīdzinātas izmaksas;
nosacītās dividendes.
Linete
Linete 16.04.2019 18:32
2982 ziņojumi
Manuprāt, tā kā dividenžu izmaksa jau tiek aplikta ar UIN, tad papildus vairs nekādu nodokļu seku tam nav.
Tas arī nav nekāds absolūti neiespējams scenārijs. Piemēram, jūnijā, balstoties uz gada pirmo mēnešu rezultātiem, tiek prognozēta peļņa, izmaksātas ārkārtas dividendes (es pieņemu, ka statūti to pieļāva), bet gada otrajā pusē notiek kādas nevēlamas izmaiņas un gada rezultāts ir zaudējumi. Piemēram, nodeg viesu nams vai restorāns, lielākais klients atsakās no sadarbības utt. Reālajā biznesā tā mēdz gadīties, bez tam jaņem vērā, ka uzņēmumi vairs nav ieinteresēti "minimizēt" peļņu, jo UIN no tā nav atkarīgs.

Man tagad slinkums skatīties, bet kaut kādās smadzeņu krokās ir atmiņas par to, ka pirms 2018.gada(kad UIN apliekamais ienāķums vēl bija atkarīgs no peļņas), ārkārtas dividendēm varēja būt nodokļu sekas.
Ilzex
Ilzex 16.04.2019 19:30
2666 ziņojumi

Paldies pateica

Nosūtīt ziņojumu Pievienot Kontaktiem

Vietnes izmantošanas laiks bez autorizācijas ir beidzies!

Lai varētu turpināt izmantot vietni, jums ir jāautorizējas vai jāreģistrējas.

Pēc 10 sekundēm jūs automātiski novirzīs uz reģistrācijas lapu.