По-русски
Piemēram: PVN deklarācija

Uzmanību! Jūs šobrīd skatāties forumu ierobežotā režīmā - autorizējaties (lapas augšdaļā) vai reģistrējaties lai piekļūtu visām foruma iespējām (tēmas / atbildes izveidošana, piekļuve sarakstiem «Atlasītās», «Manas tēmas», «Neizlasītās»).

Nodokļi un nodevas

IIN no dividendēm Uz tēmu sarakstu

IIN no dividendēm
Ja IIN maksātājs 2018.gadā ir saņēmis dividendes no ārvalstu uzņēmumiem (piem. ASV, Japāna), vai jāmaksā 10% nodoklis (kā būtu par dividendēm, kas aprēķinātas no līdz 2017.gadamnesadalītās peļņas), vai arī jāmaksā pēc 20% limes, vai arī šāds ienākums ir neapliekams, ja dividenžu izmaksātāji pirms tam ir nomaksājuši savas valsts UIN?
Es vadījos pēc semināra materiāliem, ka nodoklis nebūs, bet laikam karstuma ietekmē sāku šaubīties.

Pārejas noteikumos rakstīts:
131. Dividendēm un nosacītajām dividendēm, kuras izmaksā ārvalsts kapitālsabiedrība (izņemot ārvalsts kapitālsabiedrību, kas atrodas, ir izveidota vai nodibināta normatīvajos aktos minētajās zemu nodokļu vai beznodokļu valstīs vai teritorijās), 2018. un 2019. taksācijas gadā piemēro iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi 10 procentu apmērā, ja vien nodokļa maksātājs nepierāda, ka dividendes tiek izmaksātas no peļņas, kas radusies, sākot ar 2018. gada 1. janvāri.

Kā to var praktiski izdarīt, ja saņemto dividenžu saraksts ir sīkā drukā uz n-tajām lapām? Katrai no firmām meklēt internetā gada pārskatu? Daudziem uzņēmumiem arī finanšu gads mēdz nesakrist ar kalendāro gadu - ko tad?
Ilzex
Ilzex 22.05.2019 19:33
2666 ziņojumi

Atbildes (3)

1.Latvijas nodokļu rezidentam no dividenžu ienākuma, kas tiek izmaksāts no ārvalsts komercsabiedrības peļņas, kas radusies pēc 2018.gada1.janvāra, Latvijā nav jāaprēķina un jāmaksā IIN, ja ienākuma izmaksas brīdī ārvalstī bija ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis vai tam pielīdzināms nodoklis.

2. Latvijas nodokļu rezidentam no dividenžu ienākuma, kas tiek izmaksāts no ārvalsts komercsabiedrības peļņas, kas radusies līdz 2017.gada31.decembrim, un tiek izmaksātas 2018.gadā un 2019.gadā piemēros IIN 10 procentu apmērā.
Bet saskaņā ar Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 24.pantatrešo daļu ir tiesības samazināt Latvijā maksājamā iedzīvotāju ienākuma nodokļa summu par ārvalstīs ieturēto nodokli no dividenžu izmaksas apliecinot to ar ārvalstu nodokļu iekasēšanas institūcijas apstiprinātiem dokumentiem.

Secināms, ka dividenžu saņēmējam - Latvijas nodokļu rezidentam ir pienākums nodrošināt dokumentālus pierādījumus ka viņam ir tiesības uz ienākumu daļu no ārvalsts komercsabiedrības sadalītās peļņas, un par no dividenžu izmaksātāja puses samaksātajiem (dividenžu izmaksas brīdī ieturētajiem) nodokļiem.
Dividenžu saņēmējam ir pienākums iesniegt minēto informāciju VID kopā ar gada deklarāciju (aizpildot D11 pielikumu).

Ja šos dokumentus piestādīt nav iespējams, domāju, ka VID var uzlikt par pienākumu samaksāt IIN pēc pilnas likmes.
Manus
Manus 02.07.2019 14:40
21 ziņojums
Atkal piestādīt.
Ilma
Ilma 02.07.2019 19:41
30495 ziņojumi
Atkal piestādīt.
Ilma 02.07.2019 19:41
grāmatveži - dārznieki - stāda/piestāda...
Mu-maija
Mu-maija 02.07.2019 23:19
15814 ziņojumi

Paldies pateica

Nosūtīt ziņojumu Pievienot Kontaktiem

Vietnes izmantošanas laiks bez autorizācijas ir beidzies!

Lai varētu turpināt izmantot vietni, jums ir jāautorizējas vai jāreģistrējas.

Pēc 10 sekundēm jūs automātiski novirzīs uz reģistrācijas lapu.