По-русски
Piemēram: PVN deklarācija

Uzmanību! Jūs šobrīd skatāties forumu ierobežotā režīmā - autorizējaties (lapas augšdaļā) vai reģistrējaties lai piekļūtu visām foruma iespējām (tēmas / atbildes izveidošana, piekļuve sarakstiem «Atlasītās», «Manas tēmas», «Neizlasītās»).

Iesācējiem

Mantisks ieguldījums pamatkapitālā? Uz tēmu sarakstu

Mantisks ieguldījums pamatkapitālā?
Sveiki!

Gatavoju dokumentus, lai reģistrētu savu pirmo SIA un netieku gudrs par sekojošu lietu. Par cik neredzu jēgu pamatkapitālam virs 2800 EUR, esmu ieplānojis parakstīt pamatkapitālu 2800 EUR. Ņemot vēra to, ka nav paredzami lieli sākotnēji, pastāvīgie izdevumi nav nepieciešamības pēc ievērojamiem naudas līdzekļiem uzreiz pēc SIA reģistrēšanas, kā rezultātā ir velme izmantot iespēju, pašam vērtējot, pamatkapitālu līdz 50% no parakstītā segt ar mantisko ieguldījumu (tātad zem 1400 EUR).

Esmu apkopojis kopumā 22 pozīcijas ar mantām, ko ieguldīt (dators, monitors, perifērija, datorsoma, DSLR fotoaparāts ar savām lietām, printeris, planšete utt), kas kopumā, daudz maz objektīvi vērtējot pēc tirgus cenā vai ekvivalentu vērtībām sanāk ap 1800 EUR. Šajā lietu kopumā ir vairākas pozīcijas, kā, piemēram, fotoaparāta atmiņas kartes (3gab.), ko katru novērtēju pa 10-20 EUR., datorpele, ko vērtēju pa 10 EUR, utml.

Ja pareizi saprotu, tad skaidrs, ka man ir prāta darbs noteikti mantiskajā ieguldījumā likt visas lielākās lietas, kurām vai nu paredzams, ka var būt nepieciešama servisošana, vai kādu aksesuāru iegāde, bet nav pārliecības, ka, piemēram, to pašu datorpeles paliktni vai datorpeli ir vērts likt pamatkapitālā kā pamatlīdzekli, jo ja tiem kaut kas notiks, tiks izmesti un nopirkti jauni. Pietam, ja pareizi saprotu grāmatvedību (kuru pārzinu relatīvi vāji), tad tik un tā kopējās summas, ko varēšu norakstīt pamazām, būs proporcionālas mantu summārai mantu vērtībai, ko es atbilstoši "starta uzdevumam" esmu ierobežojis līdz, piemēram, 1390 EUR.

Tas par ko es īsti netieku gudrs, ir ko šajā gadījumā darīt. Vai likt mantiskajā ieguldījumā visas 22 lietas un pieregulēto to tirgus vērtību tā, lai viss summējas uz tiem 1390 EUR, vai varbūt likt tikai lielākās lietas, kurām ir paredzams, ka var būt nepieciešams remonts vai kāda aksesuāru iegāde, tā, lai šīs lietas summējas uz 1390 EUR, bet pārējos sīkumus izmantot SIA, bet nekādu "nereģistrējot" kā SIA mantu.

..
Radekskylark
Radekskylark 03.06.2019 15:19
6 ziņojumi

Atbildes (6)

Loģiski jau šķiet, ka SIA jāliek minimālais skaits lietu, ko iespējams jēdzīgi novērtēt uz tiem 1390 EUR, gan lai fiziski mazāk grāmatojamu pozīciju, gan lai mazāks risks uz "zaudējamo" lietu faktisko tirgus vērtību, ja nu SIA sanāk kādas problēmas (lai gan plānotajai darbībai īsti tādi riski nav redzami, jo kopumā būs nelieli izdevumi).

Vēl nav skaidrs kā vispār tiek norakstītas lietas, kas ieguldītas pamatkapitālā - vai tāpat kā ja tās būtu fiziski nopirktas, tā it kā par iegādes vērtību uzskatot vērtību par kādu tās novērtētas veicot mantisko ieguldījumu?

Tāpat, cik saprotu, nesen ir mainījusies metodika kā noraksta pamatlīdzekļus līdz 1000 EUR vērtībā? Cik saprotu, tad virs 1000 EUR situācija principā līdzīga kā iepriekš, izvēloties vai nu lietošanas ilgumu gados, vai norakstot procentuāli (kaut kā, tieši nesaprotu, bet uz doto brīdi nav dikti būtiski)? Bet kas tad notiek ar pamatlīdzekļiem, kuru vērtība ir zem 1000 EUR? Ja jau tie ir pamatlīdzekļi, tad to lietošanas laiks pēc definīcijas ir 1 gads+, bet, vai neskatoties uz to, to vērtību pieļaujams norakstīt izdevumus uzreiz iegādes gadā? Šis man ir īpaši aktuāls jautājums, jo no minētajām 22 pozīcijām mantiskā ieguldījuma neviena nav virs 1000 EUR novērtējama.

Pieņemu, ka vēl viens variants ar šo visu "nečakarēties" ir vienkārši apmaksāt visu pamatkapitālu naudā un nākamajā dienā pēc SIA reģistrācijas un norēķinu konta atvēršanas iegādāties šīs pašas lietas no sevis paša kā privātpersonas, pieņemsim, par cenu, kas atbilst vērtībai, kurā gribēju tās likt pamatkapitālā kā mantisko ieguldījumu. Kādas ir nianses šādam gājienam un vai nav paredzamas problēmas ar to, ka būs jāmaksā kādi nodokļi man kā privātpersonai par savu lietu atsavināšanu?

Uzreiz gribu teikt paldies visiem, kas palīdzēs tikt gudram, kā rīkoties šajā situācijā!
Radekskylark
Radekskylark 03.06.2019 15:23
6 ziņojumi
A nopietnāk pamācīties lietām, par kurām ir tik minimālas zināšanas - nemaz negribās?
Vai ar katra pārskata aizpildīšanu skriesim uz Forumu?
Mu-maija
Mu-maija 03.06.2019 15:55
15808 ziņojumi
Plānots, ka grāmatvedību vedīs grāmatvedis, tomēr šobrīd nav iespējas ar viņu plašāk pakonsultēties, tāpēc arī jautāju. Ja nesanāks saprast, ko darīt, tad nedēļas beigās, vai jaunnedēļ došos konsultēties pie attiecīgā grāmatveža.
Radekskylark
Radekskylark 03.06.2019 15:57
6 ziņojumi
Vispirms izlasiet Komerclikumu.
Īpaši jau tā 154.pantu
Varbūt pāries vēlme visas "panckas" ieguldīt pamatkapitālā.
Nav aizliegts dibināt SIA ar pamatkapitālu 1 EUR, ievērojot Komerclikuma prasības šādā gadījumā.
Pirms ejat konsultēties ar grāmatvedi, izlasiet kaut vienu likumu savā mūžā.
Tas būs labs Jūsu biznesa starts.
Aivars007
Aivars007 03.06.2019 16:50
26981 ziņojums
Kas tas par uzņēmumu ja nav naudas 2800 EUR
Linete
Linete 03.06.2019 16:57
2982 ziņojumi
Plānots, ka grāmatvedību vedīs grāmatvedis, tomēr šobrīd nav iespējas ar viņu plašāk pakonsultēties, tāpēc arī jautāju. Ja nesanāks saprast, ko darīt, tad nedēļas beigās, vai jaunnedēļ došos konsultēties pie attiecīgā grāmatveža.
Radekskylark 03.06.2019 15:57
Ieteiktu, labāk vispirms pakonsultēties ar zinošu grāmatvedi kā labāk rīkoties, it īpaši ja jums kāds jau ir padomā. Forumā diez vai jums kāds te ko sīki skaidros, atvieglojot citam grāmatvedim darbu.
Sana3
Sana3 03.06.2019 18:28
41 ziņojums

Paldies pateica

Nosūtīt ziņojumu Pievienot Kontaktiem

Vietnes izmantošanas laiks bez autorizācijas ir beidzies!

Lai varētu turpināt izmantot vietni, jums ir jāautorizējas vai jāreģistrējas.

Pēc 10 sekundēm jūs automātiski novirzīs uz reģistrācijas lapu.