Jāatzīstas, ka slinkums skatīties vairāk kā stundu garu semināru. Bet vai tiešām jums radās iespaids, ka DD jāmaksā nodokļi no visas summas (t.s. vidējās algas), nevis tikai faktiski izmaksātās?
Manuprāt, pēc būtības no valsts saņemtā summa ir pabalsts, ko neapliek ar nodokļiem. Es vēl apsveru to, kā to pareizāk atspoguļot grāmatvedībā.
No 46. minūtes tas mazliet neveikli tiek skaidrots, atbildot uz jautājumu. Nu, jā, es saprotu, ka jānorāda pilna alga, jāaprēķina un jāsamaksā nodokļi, un tad neto izmaksu darbiniekam daļu segs subsīdija, daļu darba devējs.
Es šo subsīdiju uztveru tā, ka šī subsīdija palīdz saglabāt pilnu algu, tātad, kā semināra piemērā visus 1000 EUR ar nodokļiem. Algu fonds šajā gadījumā ir 1240.90 EUR. Nu un vai iedod 500 EUR uzņēmumam vai darbiniekam pa tiešo, nav jau vairs starpības, uzņēmuma izmaksas būs vienādas - par 500 EUR mazākas.
Šī doma man šķiet arī visjēdzīgāk saprotama un izpildāma, ņemot vērā, ka līdz ar iesniegumu jāiesniedz arī soc. atskaite. Ja nebūtu tāda nosacījuma, tad vēl varētu marinēt ar algu aprēķinu un gaidīt subsīdijas apmēru, un tad kaut ko skaitļot.