По-русски
Piemēram: PVN deklarācija

Uzmanību! Jūs šobrīd skatāties forumu ierobežotā režīmā - autorizējaties (lapas augšdaļā) vai reģistrējaties lai piekļūtu visām foruma iespējām (tēmas / atbildes izveidošana, piekļuve sarakstiem «Atlasītās», «Manas tēmas», «Neizlasītās»).

Nodokļi un nodevas

Par PVN gada deklarāciju Uz tēmu sarakstu

Par PVN gada deklarāciju
Labdien!
Laika periodā 01/2022 – 03/2022 (šajā laikā periodā bija tikai ar PVN apliekamie darījumi) PVN maksātājs priekšnodokļa atskaitīšanas vajadzībām nodrošinājis atsevišķu saņemto preču uzskaiti, kas izmantoti tādu darījumu nodrošināšanai, kas dod un nedod tiesības atskaitīt priekšnodokli:
- Priekšnodoklis par saņemtajām precēm pilnīgi, tika uzrādīts PVN deklarācijas 62. rindā.
- Priekšnodoklis par saņemtajām precēm, kas izmantoti tikai tādu darījumu nodrošināšanai, kas nedod tiesības atskaitīt priekšnodokli, tika uzrādīts PVN deklarācijas 66. rindā.

Laika periodā 04/2022 – 12/2022 (šajā laikā periodā bija gan ar PVN apliekamie gan ar PVN neapliekamie darījumi) Nodokļu maksātājs priekšnodokļa atskaitīšanas vajadzībām nodrošinājis atsevišķu saņemto preču un pakalpojumu uzskaiti, kas izmantoti:
- tādu darījumu nodrošināšanai, kas dod un nedod tiesības atskaitīt priekšnodokli
- gan tādu darījumu nodrošināšanai, kas dod tiesības atskaitīt priekšnodokli, gan, kas nedod tiesības atskaitīt priekšnodokli.
Laika periodā 04/2022 – 12/2022 katru taksācijas periodu, jeb katru mēnesi:
- Priekšnodoklis par saņemtajām precēm pilnīgi, tika uzrādīts PVN deklarācijas 62. rindā.
- Priekšnodoklis par saņemtajām precēm, kas izmantoti tikai tādu darījumu nodrošināšanai, kas nedod tiesības atskaitīt priekšnodokli, tika uzrādīts PVN deklarācijas 66. rindā.
- Neatskaitāmā priekšnodokļa summa (par saņemtajām precēm, kas izmantoti gan tādu darījumu nodrošināšanai, kas dod, gan nedod tiesības atskaitīt priekšnodokli) tika aprēķināta, izmantojot šādu proporciju:
skaitītājā — to taksācijas periodā veikto darījumu vērtība bez nodokļa, kuri nedod tiesības atskaitīt priekšnodokli;
saucējā — taksācijas periodā veikto darījumu kopējā vērtība bez nodokļa.
un tika uzrādīta PVN deklarācijas 66. rindā.
Ceriba63
Ceriba63 20.04.2023 13:42
146 ziņojumi

Atbildes (4)

Turpinājums:

Tas nozīmē, ka laika periodā 04/2022 – 12/2022 katru taksācijas periodu, jeb katru mēnesi, atskaitāmais priekšnodoklis tika samazināts proporcionāli apliekamo un neapliekamo darījumu īpatsvaram.
Pārrēķinot darījumu proporciju kopumā par gadu no aprēķina izriet, ka priekšnodokli vajag papildu samazināt uz tā rēķina, ka laika periodā 01/2022 – 03/2022 priekšnodokļa proporcija netika rēķināta, jo šajā laikā periodā bija tikai ar PVN apliekamie darījumi.
Lūdzu izskaidrot sekojošus jautājumus:
1. Vai Nodokļu maksātājam papildus jāsamazina gada laikā deklarētais priekšnodoklis, neskatoties uz to, ka gada laikā katru taksācijas periodu, jeb katru mēnesi priekšnodoklis jau bija koriģēts (samazināts)?
2. Vai Nodokļu maksātājam ir pienākums gada laikā katru taksācijas periodu, jeb katru mēnesi vai ceturksni, aprēķināt neatskaitāmā priekšnodokļa summu par saņemtajām precēm un pakalpojumiem, kas izmantoti gan tādu darījumu nodrošināšanai, kas dod tiesības atskaitīt priekšnodokli, gan tādu darījumu nodrošināšanai, kas nedod tiesības atskaitīt priekšnodokli un uzrādīt šo priekšnodokļa samazinājumu katra taksācijas perioda PVN deklarācijā?
3. Vai otrajā jautājumā minēto aprēķinu var veikt reizi gadā sagatavojot PVN deklarācijas par taksācijas gadu?
Ceriba63
Ceriba63 20.04.2023 13:42
146 ziņojumi
Izlasiet PVN likuma 98.pantu tur ir atbildes uz visiem trīs jūsu jautājumiem.
_susurs_
_susurs_ 20.04.2023 15:13
839 ziņojumi
Sen jau izlasīts
Ceriba63
Ceriba63 21.04.2023 07:30
146 ziņojumi
Man ir divi ieteikumi. 1. Ja tik garš jautajums, neviens negribēs atbildēt
2. Es darītu tā. Es visus izdevumus sadalītu trīs grupās.
A. Izdevumi, kam pilnībā atskaitāms priekšnodoklis. B. Izdevumi, kam pilnībā neatskaitāms. C. izdevumi, kuriem rēķināsim proporciju.

Piem. uzņēmumam pieder 3 dzīvokļi. Divus iznomā jur.personām un darījums ir apliekams. Vienu iznomā fiz.persun īre ir neapliekama.
Pirmo divu dzīvokļu komunālo pak. PVN būs pilnībā atskaitāms (jo nav nekāda sakara ar neapl.dar.nodrošināšanu). Trešā dzīvokļa kom.pak būs pilnībā neatskaitāmi. Grāmatvedības pakalpojumi, paša uzņēmuma administratīvie izdevumi būs trešā izdevumu kategorija, kurai piemērosim proporciju. Manuprāt, loģiski, ja tiek nodrošināta atsevišķā uzskaite.
Ilzex
Ilzex 21.04.2023 11:18
2674 ziņojumi

Paldies pateica

Nosūtīt ziņojumu Pievienot Kontaktiem

Vietnes izmantošanas laiks bez autorizācijas ir beidzies!

Lai varētu turpināt izmantot vietni, jums ir jāautorizējas vai jāreģistrējas.

Pēc 10 sekundēm jūs automātiski novirzīs uz reģistrācijas lapu.