По-русски
Piemēram: PVN deklarācija

Uzmanību! Jūs šobrīd skatāties forumu ierobežotā režīmā - autorizējaties (lapas augšdaļā) vai reģistrējaties lai piekļūtu visām foruma iespējām (tēmas / atbildes izveidošana, piekļuve sarakstiem «Atlasītās», «Manas tēmas», «Neizlasītās»).

Darba likumdošana, darba attiecības. Darba drošība.

Darba algas aprēķins otrās grupas invalīdam Uz tēmu sarakstu

Darba algas aprēķins otrās grupas invalīdam
Jautājums- kur varētu būt informācija par šo tēmu.
Strādās pusslodzi ( kā saprotu , vairāk nedrīkst), bet kas notiek ar VSAA minimālajām iemaksām, nesanāk viņam minimālā alga.
Un vēl - saņēmu arī tiesu izpildrakstu par otrās kārtas piedziņu tam pašam darbiniekam. Cik naudiņas man viņam jāatstāj uz rokas?
Varbūt kādam pieredze ar šādu situāciju?
Zvanīju uz VSAA- nu tur trīs konsultanti man neko nespēja atbildēt.
Paldies.
Mnbv
Mnbv 22.04.2026 16:50
429 ziņojumi

Atbildes (13)

Temata pieteikumā ir minēts par 2. grupas invaliditāti, tekstā nav. Nav brīnums, ka konsultanti nesaprot.

Pirmkārt, “slodzes” vairs neviens nelieto. VID un VSAA neredz kas ir pilna un kas ir nepilna slodze. Nostrādāto stundu skaits mēnesī nav tas pats, kas ir slodze.

Otrkārt, izlasiet likumu un uzzināsit, ka par 2. grupas invalīdu nav jāmaksā min VSAOI (kas, manuprāt, ir nepareizi)

Treškārt, “nedrikst” vairs nestrādā ar invalīdiem. Katrs cilvēks strādā tik, cik viņš var.

Ceturtkārt, par atstājamo naudas summu - sazinieties ar pašu tiesu izpildītāju, lai konsultē.
Ant_lv
Ant_lv 23.04.2026 00:40
3821 ziņojums
Paldies par atbildēm:
Temata pieteikumā ir minēts par 2. grupas invaliditāti, tekstā nav. Nav brīnums, ka konsultanti nesaprot.
konsultsntiem jautajumu sāku ar informāciju ,par invaliditati- diemžēl izdzirdot to vārdu neviens vairs nespēj atbildēt.
Otrkārt, izlasiet likumu un uzzināsit, ka par 2. grupas invalīdu nav jāmaksā min VSAOI (kas, manuprāt, ir nepareizi)
lūdzu varētu konkrētāk, kur tieši tas rakstīts. Neatradu, varbūt palaidu garām. Un 2. grupas invalīdam maksā pensiju, no kuras ari tiek maksāts VSAA.
Ceturtkārt, par atstājamo naudas summu - sazinieties ar pašu tiesu izpildītāju, lai konsultē
Cik naivi- viņi tiesi neko nesaprot no algu aprēķiniem, tikai ieturējumi un % viņus interesē. Jau vairākas reizes pārbaudīts.
Mnbv
Mnbv 23.04.2026 08:03
429 ziņojumi
lūdzu varētu konkrētāk, kur tieši tas rakstīts.
Likums "Par valsts sociālo apdrošināšanu"
20.4 pants. Minimālais obligāto iemaksu objekts, tā noteikšana un obligāto iemaksu veikšana
Lekat
Lekat 23.04.2026 08:42
448 ziņojumi
No pensijas VSAOI nemaksā
Lekat
Lekat 23.04.2026 08:43
448 ziņojumi
Paldies.

Bet tas invaliditātes pabalsts ir uz mūžu un cilvēks nav pensijas vecumā
Mnbv
Mnbv 23.04.2026 10:14
429 ziņojumi
Nu šeit ir "liels" jaut\atjums: kurš no dalībniekiem neko "nesaprot"
Likumi rakstīti, lai ar tiem vismaz iepazītos, nevis "neko neatradu"
Likuma "Par lasts sociālo apdrošināšanu" pantā 20 4-prim, kokrēti 4. daļā pašā sākumā - uzskaitījums - par kurām personām nekad netiks prasītas minimālās VSAOI. Un tās ir personas ar 1. un 2. invaliditātes grupu, pie kam neatkarīgi no saņemamās darba samaksas. No kurienes jūs rāvāt ideju, ka no pensijas maksā soc.iemaksas?!
Un no pabalstiem arī nemaksā VSAOI. Vienīgi no slimības pabalsta maksā, bet arī - tikai IIN, nevis soc.
Cik daudz (procentos) jāietur no darba samaksas ir uzrādīts izpildrakstā, jo ieturējumiem tie var būt atšķirīgi. Jebkurā gadījumā parādniekam jāatstāj pusi no minimlās algas un vēl ja viņam ir nepilngadīgie apgādājamie, bet tad viņam jāsniedz pierādījumi par viņu esamību. Ja tur vēl kaut kas paliek pārī, tad no tā visbiežāk atvelk 30%. Un protams, jāsadarbojas ar tiesas izpildītāju. Neticu, ka viņš nesniedz jums nekādu papildu informāciju.. .
Mu-maija
Mu-maija 23.04.2026 15:45
16010 ziņojumi
Atvainojos, neuzrakstīju, ka
Par katru nepilngadīgu apgādājamo jāatstāj 15% no minimālās mēneša algas. Un tikai no atlikušās summas 30% ietur.
Mu-maija
Mu-maija 23.04.2026 15:54
16010 ziņojumi
Paldies par atbildi.
Par nesaprašanu- atvainojos, bet mani tiešām neinteresē ko maksā un ko nemaksā Valsts.
Man svarīgi, lai es būtu pareizi aprēķinājusi algu un pareizi ieturējusi tas kas jāietur.
Godīgi - pirmo reizi ir cilvēks ar 2.grupasinvaliditāti un vairākiem tiesu izpildrakstiem ( no dažādiem tiesu izpildītājiem).
Ar tiem man ir bijusi darīšana un, atvainojos, katrs " savu deķīti velk uz savu pusi" un , katrs to paskaidro savādāk.
Mnbv
Mnbv 23.04.2026 19:38
429 ziņojumi
Tad jālasa Civilprocesa likuma 594. pantu.
Mu-maija
Mu-maija 23.04.2026 20:29
16010 ziņojumi
Paldies.

Lūdzu Tā Kunga 2026. gadā beidzam jaukt invaliditātes pabalstu un pensiju. Ja saņem pabalstu, tad ir parastā cilvēka neapliekamais minimums, bet ja pensija - tad pensionāra. Tas ļoti ietekmē taksācijas gada rezultātu.
Par nesaprašanu- atvainojos, bet mani tiešām neinteresē ko maksā un ko nemaksā Valsts.
Mnbv 23.04.2026 19:38
Tāpat iesaku iemācīties, ko dara katrs nodoklis un katras iemaksas. Palīdzēs saprast kā operēt un dabūt max peļņu. Turklāt IIN maksātājs NAV valsts un dažas soc. iemaksas, ko veic valsts, palīdzēs saprast, kā izveidojas vecuma pensija.

Nav tik sarežģīta tā sistēma, kas pastāv jau vairāk nekā 30 gadu un cerams, ka vismaz vienu pilnu apli izgriezīs 2046. gada janvārī. Mazāk nekā puse palicis no tās pilnā dzīvescikla.
Ant_lv
Ant_lv 23.04.2026 22:48
3821 ziņojums
Paldies.
Par sevi zinu to ko vajag zināt, bet par darbiniekiem ( kuri mainās...) tiešām nemēģināšu iedziļināties un lielākai daļai pat nav vērts skaidrot kaut ko...
Par 2. grupas invalīdu ir drusku dīvaini, jo viņam nav nekādu iespēju piereģistrēt nodokļa grāmatiņu darba vietā ( pats it kā cenšas visu noskaidrot) un tur šobrīd neko nevaru darīt , nav viņam neapliekamais.
Mnbv
Mnbv 24.04.2026 08:57
429 ziņojumi
Man ir 2.gr.invalidit un es saņemu PENSIJU, nevis pabalstu. Tas nav atkarīgs no vecuma, man vēl ilgi līdz pensijas vecumam))

viņam nav nekādu iespēju piereģistrēt nodokļa grāmatiņu darba vietā ( pats it kā cenšas visu noskaidrot) un tur šobrīd neko nevaru darīt , nav viņam neapliekamais.
Mnbv 24.04.2026 08:57
ļoti dīvaini
Lekat
Lekat 24.04.2026 09:38
448 ziņojumi
Tas nav atkarīgs no vecuma, man vēl ilgi līdz pensijas vecumam
Lekat 24.04.2026 09:38
Tas ir atkarīgs no tā, cik ilgi veiktas VSAOI invaliditātes apdrošināšanai uz invaliditātes pabalsta vai pensijas pirmreizējo piešķiršanas brīdi. Ja ir mazāk par trīs gadiem, tad dod pabalstu, ja vairāk, tad pensiju.
Ant_lv
Ant_lv 24.04.2026 16:09
3821 ziņojums

Paldies pateica

Nosūtīt ziņojumu Pievienot Kontaktiem

Vietnes izmantošanas laiks bez autorizācijas ir beidzies!

Lai varētu turpināt izmantot vietni, jums ir jāautorizējas vai jāreģistrējas.

Pēc 10 sekundēm jūs automātiski novirzīs uz reģistrācijas lapu.