По-русски
Piemēram: PVN deklarācija

Uzmanību! Jūs šobrīd skatāties forumu ierobežotā režīmā - autorizējaties (lapas augšdaļā) vai reģistrējaties lai piekļūtu visām foruma iespējām (tēmas / atbildes izveidošana, piekļuve sarakstiem «Atlasītās», «Manas tēmas», «Neizlasītās»).

Dažādi neklasificēti jautājumi

Sertifikācija Uz tēmu sarakstu

Sertifikācija
Lūdzu kostruktīvi ( nevis tā kā diskusijā "Likumdošana"izteikt viedokli par sekojošiem jautājumiem:

1. Vai ir nepieciešama valstī vienota grāmatvežu kvalifikācijas izvērtēšanas sistēma- sertifikācija?

2. Vai šo sertifikātu izsniegšanu būtu jāuztic komercsabiedrībām ( dažādām) jeb nepieciešama viena sabiedriska organizācija -" Grāmatvedības Asociācija " kas to dara?

Jau iepriekš paldies par viedokļiem , kas man ir svarīgi piedaloties LR Grāmatvedības Asociācijas darba grupā par šo jautājumu risināšanu .
Gunta
Gunta 16.07.2002 15:25
nav ziņojumu

Atbildes (9)

хотелось бы узнать как данный вопрос решается за рубежом. При чем в разных по экономическому развитию странах.
Het
Het 16.07.2002 17:19
nav ziņojumu
(1) esmu par sertifikāciju. nevaru precizi noformulēt sertifikācijas principus un līmeņus, bet tā ir nepieciešama. tomēr līdz grāmatvedis likuma priekšā nebūs ne parko atbildīgs, netici šīs sistēmas iekustināšanai.

(2) asociācijas ir pietiekoši mehānismi profesionālās piederības noteikšanai. līdzīgi kā ārstu asociācijas, kas piešķir sertifikātus konkrētās nozarēs. nezinu tikai vai ir jābūt vienotai asociācijai vai ar apakšgrupām. atkarībā no nozarēm, piem., pakalojumi, reažošana, tirdzniecība un kādi ir sertifikātu saņemšanas un pagarināšanas nosacījumi. ieviestie kursi bez alternatīvas[pieredze, publikācijas, lekcijas] man nešķiet optimāla. imho, būtu ieviešama kredītpunktu sistēma.

eiropas savienīebas derektīvas neprasa likumdošanas līmenī nostiprināt grāmatvežu pienākumus un atbildību. mani profesionālie starptautiskie kontakti aprobezhojas ar Lielbritāniju, kur grāmatvežu asociācija ir loti spēcīga sruktūra. ikdienā lietoju http://www.accountingweb.co.uk
Ad
Ad 16.07.2002 18:01
nav ziņojumu
1.1. Sertifikācija visiem grāmatvežiem domāju nav vajadzīga. Bet visu lielu uzņēmumu grāmatvežiem domāju ka vajadzētu. Jo kļūdas dārgi maksā.

No otras puses ja ir augstākā grāmatveža izglītība licenzētā augstkolā, kādēl vel vajadzīga sertifikācija? Sanāk tā , ka diploms neko nenozīme.

Butībā sanāk , ka tādā veidā visām specialitātēm un profesijām ir nepieciešama papildus sertifikācija.

2. Ja tas tiks uzticēts komercsabiedrībām, kur ir garantija, ka tas nebūs šo komercsabiedrību uzturēšana par grāmatvežu līdzekļiem bez garantijas , ka ar šo procedūru tiks paaugstināta grāmatvežu kvalifikācija.

3. Par sabiedrisko organizāciju" Grāmatvedības asociācija". Labi, ka tā palīdz grāmtvežiem paaugstināt savu kvalifikāciju.

Juridiski protams tā ir sabiedriskā organizācija. Sertifikācijas un apmācībās jautājumos praktiski tā ir komercsabiedrība, ņemot vērā pakalpojumu cenas.

4. Domāju ka asociācijai būtu vairāk uzmanības jāpieverš grāmatvedības likumdošanai, lai mazāk būtu likumu un noteikumu, kuri rada apstākļus, kad grāmatvedis praktiski nav aizargāts likuma un VID darbinieku priekšā.

5. Ja runāt par sertifikāciju, tad nepieciešams noteikt kūrām grāmatvežu kategorijam tas ir vajadzīgs.Institūcijai , kas veiks šo atestāciju jābūt neatkarīgai un profesionālai. Šīs komisijās locekļiem arī ir jāsaņem sertifikāts par tiesībām veikt atestāciju.

2. Šo sertifikāciju
Oktjabrina
Oktjabrina 16.07.2002 20:02
28 ziņojumi
Ja Jūs esat pamanījuši- LR ir likums " Par reglamentētām profesijām" -kurš nosaka personu loku, kam ir tiesības veikt uzņēmējdarbību un privātpraksi reglamentētās profesijās. Šeit ir iekļautas " Sabiedrībai svarīgas profesijas"- transporta pārvadājumu ekspeditori, , ārsti, zvērinātie revidenti u.c Taču grāmatvedis šo profesiju lokā nav iekļauts- Tātad tas nav sabiedrībai nozīmīgs.Reglamentēto profesiju likuma darbības sfērā esošo profesiju darbiniekiem jābūt sertificētiem neatkarīgi no izglītības.

Tā ir atbilde uz piebildi par akreditētās augstskolas diplomu un sertifikāciju.

Attiecībā uz Grāmatvedības asociācijas pakalpojumu cenām- Summā tas tiešam iznāk daudz, bet no otras poses 80-90Ls par 3 līdz 4 dienu kvalitatīviem kursiem Tas nav daudz. Pie kam lektoriem jābūt kvalificētiem - tāda ir Asociācijas nostāja.
Gunta
Gunta 17.07.2002 08:17
nav ziņojumu
Turpinu savu domu- grāmatveža atbildību jau nosaka konkrēti noslēgtie līgumi( ja tādi ir) - nevis ir sertifikācija vai nav.

Uzskatu ka sertifikācija- pie kam ar dažāda līmeņa sertifikātiem piespiedīs grāmatvežus paaugstināt savu kompetenci nevis tikai pelnīt naudu.Jo,ieviešoties šai sistēmai ,iedarbosies dabīgās atlases mehānisms- gribēsi dabūt normālus darba devējus ar normālu atalgojumu - būs jābūt augstākas pakāpes sertifikātam. Ja nespēsi savas zināšanas apliecināt atestācijas komisijai- kādēļ lai darba devējs novērtētu Jūsu zināšanas kā labas.
Gunta
Gunta 17.07.2002 08:26
nav ziņojumu
1. гражданско-правовую ответственность бухгалтера можно застраховать - есть такой вид страхования.

2. согласно закону "О бух.учете" в договоре с бухгалтером д.б. определена ответственность бухгалтера.

3. Бухгалтер такой же наемный работник как и другие, поэтому на него распространяются нормы ЗоТ (например, о размере удержания из з.пл).

4. если в трудовом договоре с бухгалтером записано что он принят на должность бухгалтера, то к нему нельзя предъявлять претензии по поводу неправильного расчета оплаты труда (это работа отдела труда и зар.платы), исчисления налогов (это работа налогового отдела), оформления трудовых отношений (это работа отдела кадров)и т.д.

5. Бухгалтер не имеет права выполнять все перечисленные выше функции (кадровика, налоговика и т.д.) если у него это не записано в трудовом договоре. Если в трудовом договоре установлены эти функции то лучше всего определить оплату за выполнение каждой функции отдельно.

6. Бухгалтер не несет ответственность за неправильное применение норм закона, так как он не является юристом. За это должен отвечать юрист.

7. Если бухгалтер выполняет функции, которые не определены в его трудовом договоре, то возможна квалификация его действий с точки зрения непорученного производства.

8. При приеме на работу работодатель должен удостовериться в квалификации работника. Никакой сертификат этого не заменит. По окончании или в течении испытательного срока работодатель должен организовать оценку квалификации и принять соответствующее решение.

9. Руководитель за все отвечает. Наличие сертификата у его бухгалтера не будет служить защитой от штрафных санкций.
Het
Het 17.07.2002 10:30
nav ziņojumu
10. Если в трудовом договоре с бухгалтером будут включены функции, например юриста, а работник не имеет соответствующего образования (государством признанного), то в неправильном применении норм права (например налоговых) виновен работодатель, так как не обеспечил выполнение функции работником соответствующей квалификации.
Het
Het 17.07.2002 10:50
nav ziņojumu
1. Я за сертификацию. Согласна с Oktjabrina по всем пунктам. Существование сертифицированного (или профессионального) бухгалтера должно быть ПРИЗНАНО обществом.

Моя идея состоит в том, чтобы профессиональный бухгалтер оказывал услуги, а не работал по найму.

Не надо ничего выдумывать. За нас уже все придумали.

Есть авторитетная междунароная организация - IFAC (международная федерация бухгалтеров), которая на сегодняшний день объединяет 156 национальных организаций (число членов от каждой страны не ограничено). Среди них из бывшего Союза – Россия, Казахстан, Грузия – полные члены. Киргизия, Молдова, Украина, Узбекистан – ассоциированные члены. IFAC принял кодекс этики професс. бухгалтера, международные стандарты по бухгалтерии, аудиту, ревизии и т.п.

Определение IFAC –

«БУХГАЛТЕР, соглашаясь оказывать профессиональные услуги, косвенно подтверждает, что для оказания таких услуг у него есть соответствующий уровень компетенции и свои знания, способности и опыт он использует с надлежащей тщательностью и усердием. Чтобы доказать, что его услуги будут выполнены удовлетворительно, профессиональному бухгалтеру следует воздерживаться от выполнения услуг, которые он не способен выполнить без постороннего совета и помощи».

2. Gunta! Как Вы объясните, почему Латвийская ассоциация бухгалтеров не является даже ассоциированным членом IFAC? И что за слово написано на гербе ассоциации – “Indipendance”? Если это «независимость», то слово такое на английском языке пишется „Independence”. Если Ассоциация в малом безграмотна, то можно представить и остальной уровень.
Olga.lv
Olga.lv 17.07.2002 11:54
829 ziņojumi
Если кому-то интересно в приложении к "Коммерсант BALTIC" №11 от 08.04.02 есть материалы о сертификации бухгалтеров в Латвии и мире. Автор - Р.Шнейдере, председатель координационного совета Ассоциации бухгалтеров ЛР.
Olga.lv
Olga.lv 17.07.2002 12:44
829 ziņojumi

Paldies pateica

Nosūtīt ziņojumu Pievienot Kontaktiem

Vietnes izmantošanas laiks bez autorizācijas ir beidzies!

Lai varētu turpināt izmantot vietni, jums ir jāautorizējas vai jāreģistrējas.

Pēc 10 sekundēm jūs automātiski novirzīs uz reģistrācijas lapu.