По-русски
Piemēram: PVN deklarācija

Uzmanību! Jūs šobrīd skatāties forumu ierobežotā režīmā - autorizējaties (lapas augšdaļā) vai reģistrējaties lai piekļūtu visām foruma iespējām (tēmas / atbildes izveidošana, piekļuve sarakstiem «Atlasītās», «Manas tēmas», «Neizlasītās»).

Nodokļi un nodevas

kapitāla daļas + saistītie uzņēmumi Uz tēmu sarakstu

kapitāla daļas + saistītie uzņēmumi
Man ir viens interesants jautājumS uz kuriem diemžēl neatradu atbildi un arī VID neprata man sakarīgi atbildēt. Varbūt šeit kās spēs ko pateikt...

Fiziskai personai pieder divi uzņēmumi - A, B. Uzņēmumā A personai pieder 100% kapitāla + persona ir valdes priekšēdētājs, uzņēmumā B 30% kapitāla + persona ir valdes priekšsēdētājs. Cik noprotu saskaņā ar UIN tie ir saistītie uzņēmumi.

Uzņēmums B pērk visas uzņēmuma A kapitāla daļas. Zinu, ka fiziskai personai pārdodot kapitāla daļas IIN netiek piemērots, taču šajā gadījumā tie ir saistītie uzņēmumi. Vai no tā kaut kas mainās? Vai ir jāievēro kaut kādas prasības par darījuma tirgus vērtību? Interesanti kā gan VID pierādīs kapitāla daļu tirgus vērtību? Protams pamatkapitāls ir 2'000 LVL taču kapitāla daļas tiek pārdotas par 200'000 LVL. Iepriekš pateicos!

Viens variants būtu ātri nomainīt uzņēmuma B valdes piriekšsēdētāju, jo tad pazustu saistīto personu/uzņēmumu jēdziens!
Ervin
Ervin 22.12.2006 22:32
21 ziņojums

Atbildes (10)

Saistītāis uzņēmums nedrīkst pārdot saistītam lētāk par tirgus cenu (šeit - droši nav lētāk)

Saistītam uzņēmumam nedrīkst no cita saistītā uzņēmuma iegādāties dārgāk par tirgus cenu. Šeit, iespējams, var rasties problēma.

IMHUHU.
Mu-maija
Mu-maija 23.12.2006 13:41
15906 ziņojumi
Jā to jau es saprotu, taču tās jau ir kapitāla daļas un pārdodod kapitāla daļas tu pārdod uzņēmumu, t.sk arī uzņēmuma "nemateriālo vērtību"! Cik es zinu LR neviens tā īsti arī neprtot to noteikt un tad nu atkal rodas problēma!
Ervin
Ervin 23.12.2006 14:48
21 ziņojums
Ko nu tik bezcerīgi?!

Ir gan!

Kur tad Jūs meklējāt šos speciālistus?
Mu-maija
Mu-maija 23.12.2006 22:34
15906 ziņojumi
Domāju, ka šeit problēmas nav pārdevējam (viņš ta pārdeva dārgāk)
Mu-maija
Mu-maija 23.12.2006 22:36
15906 ziņojumi
Pārdevējam, kā fiziskai personai problēmām arī nevajadzētu būt, taču jautājums ir vai kapitāla daļu pircējam, uzņēmjumam B, gadījuma pēc neradīsies problēmas? Cik zinu tad iegādājoties kapitāla daļas uzņēmuma B bilancē nauda "pāries" kā līdzdalība radniecīgo uzņēmumu kapitālā un neietekmēs uzņēmuma B apliekamo ienākumu, taču, ja pēc kāda laika uzņēmumu B un A "apvienos" reorganizācijas ceļā, tad cik noprotu postenis līdzdalība pazudīs un "jaunajam" uzņēmumam radīsies zaudējumi līdzdalības apmērā un cik noprotu šī līdzdalība (izmaksas kapitāla daļu iegādei) samazinās apliekamo ienākumu. un tā gan varētu būt problēma!
Ervin
Ervin 25.12.2006 18:39
21 ziņojums
Domāju, ka šeit problēmas nav pārdevējam
Mu-maija
Mu-maija 25.12.2006 23:48
15906 ziņojumi
Un kā ir ar pircēju? Kādas sekas būs viņam, ja VID pateiks, ka kapitāla daļas tika iegādātas par vērtību, kas ir lielāka par tirgus vērtību!
Ervin
Ervin 26.12.2006 14:18
21 ziņojums
А как Вы определили, что ir lielāka par tirgus vērtību ?
Martinas
Martinas 26.12.2006 16:09
38532 ziņojumi
Вот тут-то и придется доказывать, что от связанного лица куплено по цене, которая не превышает рыночную.
Mu-maija
Mu-maija 26.12.2006 21:41
15906 ziņojumi
Nu bet ja es nevarēšu pierādīt, ka kapitāla daļas ir iegādātas par tirgus vērtību, tad VID uzņēmumam liks palielināt apliekamo ienākumu?

PS

Martinas - ja kapitāla daļu vērtība ir 2K LVL, aktīvu kopsumma 100K un uzņēmumam nav neto apgrozījuma, t.i. pārdodot kapitāla daļas faktiski tiek pārdoti uzņēmuma aktīvi, kuru reālā vērtība ir ne lielāka kā 100K, tad iznāk, ka par kapitāla daļām būs pārmaksāti veseli 100K (nu vismaz es tā domaju, ka VID kaut kā līdzīgi varētu iztulkot)

Ervin
Ervin 27.12.2006 09:26
21 ziņojums

Paldies pateica

Nosūtīt ziņojumu Pievienot Kontaktiem

Vietnes izmantošanas laiks bez autorizācijas ir beidzies!

Lai varētu turpināt izmantot vietni, jums ir jāautorizējas vai jāreģistrējas.

Pēc 10 sekundēm jūs automātiski novirzīs uz reģistrācijas lapu.