По-русски
Piemēram: PVN deklarācija

Uzmanību! Jūs šobrīd skatāties forumu ierobežotā režīmā - autorizējaties (lapas augšdaļā) vai reģistrējaties lai piekļūtu visām foruma iespējām (tēmas / atbildes izveidošana, piekļuve sarakstiem «Atlasītās», «Manas tēmas», «Neizlasītās»).

Darba likumdošana, darba attiecības. Darba drošība.

Darba līgums un Uzņēmuma līgums Uz tēmu sarakstu

Darba līgums un Uzņēmuma līgums
Man šodien priekšniecība uzdeva sekojošu jautājumu:

vai uzņēmums var slēgt ar vienu un to pašu personu līgumus par pastāvīgu darbu un kā ar pašnodarbināto piem noteiktu darbu izpildei?

Man intuitīvi liekas, ka diezvai tā var.Jaes saku "nē" šādam "izgudrojumam", tad man tas jāpamato ar likuma burtu. Bet es neko tādu neatrodu.
Lienebe
Lienebe 26.03.2007 18:04
2527 ziņojumi

Atbildes (30)

nekāda aizlieguma likumos par tādu lietu nebūs, var slēgt gan vienu gan otru līgumu, sīkāk šī starpība starp abiem līgumu veidiem noteikta Civillikumā arī pārējā likumdošana neaizliedz 1 personai būt gan darba ņēmējam gan pašnodarbinātai personai!, piemēram pieņemam darbā par metinātāju, bet tajā pašā laikā šim cilvēkam ir reģistrēta darbība un viņš nodarbojas ar metāla izstrādājumu izgatavošanu un pārdošanu, ja noslēgsiet ar viņu līgumu par metāla sētas izgatavošanu un uzstādīšanu- tas taču būs uzņēmuma līgums!?
Grandb
Grandb 26.03.2007 18:11
31 ziņojums
Tur jau tā lieta, ka es arī neatradu aizliegumu. Bet pojektētājs vienu projektu taisa, būdams darbinieks un strādājot pilnu darba dienu, bet otru projektu taisīs, saskaņā ar uzņēmuma līgumu (būdams reģistrēts kā saimnieciskas darbības veicējs). Tas sauksies nodokļu "optimizācija". T.i. daļu nodokļu maksās darbinieks pats.

Nu nepatīk man tāda "optimizācija"
Lienebe
Lienebe 26.03.2007 18:22
2527 ziņojumi
Действительно, странная оптимизация получается.
Albina
Albina 26.03.2007 23:53
64744 ziņojumi
Bet ar manu nepatīk vien nepietiek. Vienmēr esmu centusies dot pamatotas un uz normatīviem aktiem balstītas atbildes, tāpēc manī ieklausās. Bet tagad nezinu kur, lai meklē atbildi...
Lienebe
Lienebe 27.03.2007 00:01
2527 ziņojumi
Так половина преподов и журналистов работают по такому принципу.

Прицепиться трудно, но как всегда, было бы политическое желание, найдется и закорючка.
Mu-maija
Mu-maija 27.03.2007 03:13
15888 ziņojumi
Mu-maija, sapratu Jūsu komentāru tā, ka tas nav aizliegts. Un, kas nav aizliegts, tas ir atļauts. Vai tā?
Lienebe
Lienebe 27.03.2007 07:52
2527 ziņojumi
Jā arī pēc manām domām tas nav aizliegts.
Ilma
Ilma 27.03.2007 08:18
30495 ziņojumi
Vispār man šāds argumets "negaršo".

Vienkārši civēks var slēgts dažādus līgumus.

Lai nepārkāptu kādu normālam cilvēkam nezināmo ierobežojumu, jākonsultējas ar juristu.
Mu-maija
Mu-maija 27.03.2007 10:38
15888 ziņojumi
bet vai darbinieks piekritīs šādi optimizēt nodokļus, jo būt pašnodarbinātajam nav nemaz tik vienkārši. un ņemot vērā, ka labu darbinieku tagad ir grūti atrast...
Sibylla
Sibylla 27.03.2007 11:40
1499 ziņojumi
bet vai darbinieks piekritīs šādi optimizēt nodokļus, jo būt pašnodarbinātajam nav nemaz tik vienkārši. un ņemot vērā, ka labu darbinieku tagad ir grūti atrast...
Sibylla
Sibylla 27.03.2007 11:41
1499 ziņojumi
Действительно, журналисты часто так и работают: оформлен трудовой договор на "твердый мин.оклад" и плюс к этому - авторский договор на конкретные статьи и книги. В данном случае авторский договор по юридической гражданско-правовой сути это подрядный догвор (имхо).

Я не нашла прямых запретов на заключение договора как трудового так и подрядного с одним и тем же лицом. категорично утверждать пока не могу, но склоняюсь к ответу "можно".

Но мне еще надо подумать на эту тему. Поговорю с коллегами и расскажу наши выводы.
Jfl
Jfl 27.03.2007 15:06
7767 ziņojumi
Paldies par sapratni! Gaidīšu Jūsu secinājumus.

Civillikumā ir teikts

Uzņēmuma līgums.

2212.

Ar uzņēmuma līgumu viena puse uzņemas izpildīt otrai par zināmu atlīdzību ar saviem darba rīkiem un ierīcēm kādu

pasūtījumu, izgatavot kādu lietu vai izvest galā kādu pasākumu.

"ar saviem darba rīkiem un ierīcēm" - Bet ja projektētājs sēdēs pie tā paša mūsu firmas datora, tad tas vairs nebūs ar saviem rīkiem???
Lienebe
Lienebe 27.03.2007 15:16
2527 ziņojumi
Nu Jūs viņam datoru variet uz tām stundām iznomāt un viņam būs ko ielaist izdevumos savos pašnodarbinātajos
Ilma
Ilma 27.03.2007 15:17
30495 ziņojumi
Nav slikta doma! Un grāmatvedim būs, ko darīt - rēķinus par nomu rakstīt! A tā tikai forumā vien sēž!LOL
Lienebe
Lienebe 27.03.2007 15:20
2527 ziņojumi
В рабочее время и на рабочем месте работник не имеет права выполнять подрядную работу! Но кто ж это проверит и докажет?!
Jfl
Jfl 27.03.2007 15:27
7767 ziņojumi
Man arī ir jautājums par uzņēmuma līgumu: vadība vēlas noslēgt uzņēmuma līgumu, līgumā būs rakstīts, ka darba veicējs tiek nodrošināts gan ar darba vietu, gan ar automašīnu.

Man liekas, ka tas ir pretrunā ar Civillikumā doto definīciju: "ar saviem darba rīkiem un ierīcēm".

Nav arī skaidrs, vai tagad jāslēdz ar šo darbu veicēju telpu nomas līgums un līgums par autotransporta pakalpojumiem? Pie tam, darba veicējs nav pašnodarbināta persona

Droši vien izdevīgāk noslēgt darba līgumu...

Varbūt kādam jau ir bijusi līdzīga situācija...
Cerise
Cerise 26.07.2007 21:04
1426 ziņojumi
Я тоже считаю, что договор подряда выполняется "ar saviem darba rīkiem un ierīcēm".
Irena22
Irena22 26.07.2007 21:24
42998 ziņojumi
Irena22, мне тоже так кажется, но хочу выяснить, что же нужно будет делать, если всё-таки будет заключен договор подряда с такими условиями.

Например, нужно ли будет исполнителю работ регистрироваться в ВИДе? Никогда не сталкивалась с такими ситуациями, буду благодарна, если кто-нибудь даст направление, в котором искать (ссылку на нормативные акты).

Сейчас просматриваю закон о подоходном налоге с населения и читаю старые темы на форуме.
Cerise
Cerise 26.07.2007 21:38
1426 ziņojumi
Насколько я понимаю, то можно работать по договору подряда и не регистрироваться в налоговой инспекции, как лицо, ведущее хозяйственную деятельность. Но тогда у фирмы, по сути, это тот же работник, со всеми зарплатными налогами, ТОЛЬКо нет компенсации за отпуск и riska nodevi.
Irena22
Irena22 27.07.2007 06:53
42998 ziņojumi
vadība vēlas noslēgt uzņēmuma līgumu, līgumā būs rakstīts, ka darba veicējs tiek nodrošināts gan ar darba vietu, gan ar automašīnu.

По налогам,как Ирена22 написала. А по сути у Вас получается обычный darba līgums.И если придет знающий проверяющий Вам укажут на несоответствие формы содержанию,в этом случае придется доплатить riska nodevi,а может и еще какие штрафы.Насколько это нарушение серьезно я не знаю,но то что заключать договор подряда на таких условиях неправильно - это точно.
Giza
Giza 27.07.2007 09:46
6496 ziņojumi

Paldies pateica

Nosūtīt ziņojumu Pievienot Kontaktiem

Vietnes izmantošanas laiks bez autorizācijas ir beidzies!

Lai varētu turpināt izmantot vietni, jums ir jāautorizējas vai jāreģistrējas.

Pēc 10 sekundēm jūs automātiski novirzīs uz reģistrācijas lapu.