Uzmanību! Jūs šobrīd skatāties forumu ierobežotā režīmā - autorizējaties (lapas augšdaļā) vai reģistrējaties lai piekļūtu visām foruma iespējām (tēmas / atbildes izveidošana, piekļuve sarakstiem «Atlasītās», «Manas tēmas», «Neizlasītās»).
Darba līgums un Uzņēmuma līgums
Man šodien priekšniecība uzdeva sekojošu jautājumu:
vai uzņēmums var slēgt ar vienu un to pašu personu līgumus par pastāvīgu darbu un kā ar pašnodarbināto piem noteiktu darbu izpildei?
Man intuitīvi liekas, ka diezvai tā var.Jaes saku "nē" šādam "izgudrojumam", tad man tas jāpamato ar likuma burtu. Bet es neko tādu neatrodu.
Atbildes (30)
Noteikti var! Jo nevienā likmā nav aizliegts būt reizē kā darba ņēmējam un pašnodarbinātajam!!!!!
Praksē tas strādā!
Tad līgumā nepieminiet to ka nodrošinat ar auto un darbavietu.
Cerise, ja gribat slēgt uzņēmuma līgumu, tad personai ir jābūt reģistrētai VIDā, savādāk darbojas tikai darba līgums!
Var slēgt uzņēmuma līgumu par noteikta darba izpildi arī ar VID nereģ. personām. Tikai tad uzņēmumama jāietur visi nodokļi izņemot riska nod. un nav kompensācijas kā jau iepriekš rakstīja.
Ja taisa projektu būdams darba attiecībās, tad nevajadzētu būt problēmām, tas ir uzņēmuma īpašums. Bet jautājums rodas saistībā ar uzņēmuma līgumu, kas notiek ar šo projektu, kam pieder autortiesības ? Vai nebūtu izdevīgāk no darbinieka nopirkt šo projektu, kā autora radītu personīgo īpašumu ?
Man pašai arī liekas, ka līgums pēc formas ir darba līgums, nevis uzņēmuma līgums, tagad mēģināšu pārliecināt vadību, ka izdevīgāk ir noslēgt darba līgumu.
Es taču pareizi saprotu, ka, ja tomēr tiks noslēgts uzņēmuma līgums ar šādiem nosacījumiem, tad būs jāizraksta rēķini par telpu nomu un a/transporta pakalpojumiem?
Piekrītu Ilmai. Jebkuram cilvēkam var būt uzņēmuma līgums, svarīgi, kas maksā par šiem ieņēmumiem nodokļus. Ja līgums ar pašnodarbināto - tad nodokļus maksā pats darbinieks, ja uzņēmuma līgums ar cilvēku (vienalga vai tas ir uzņēmuma darbinieks vai nav), kas nav pašnodarbinātais, tad nodokļus maksā uzņēmums. Visus pārējos noteikumus regulē ar uzņēmuma līguma tekstu.
Man liekas, ka bieži vien mēs tos likumus paši sarežģījam un gribam būt gudrāki par pašu Zālamanu.
Sakiet noslēdzot uzņēmuma līgumu, kur darba devējs ,maksā nodokļus (izņemot riska nodevu) vai ir pareizi kustībā uzrādīt šo personu ar 11 kodu???
Atlaižot uzrādīsiet 25 kodu.
Un neaizmirstiet, datoru varat iznomāt, bet nevis datorprogrammas. Jūsu gadījumā, droši vien projektētājs izmanto kādu programmu, piemēra, AutoCad, to nedrīkst iznomāt.Tāpat kā nedrīkst iznomāt grāmatvedības programmas. Tās ir tikai manas domas:))
Aizvērt
Īss pārkāpuma apraksts
Aizvērt
Rediģēšanas vēsture