По-русски
Piemēram: PVN deklarācija

Uzmanību! Jūs šobrīd skatāties forumu ierobežotā režīmā - autorizējaties (lapas augšdaļā) vai reģistrējaties lai piekļūtu visām foruma iespējām (tēmas / atbildes izveidošana, piekļuve sarakstiem «Atlasītās», «Manas tēmas», «Neizlasītās»).

Nodokļi un nodevas

Skaidras naudas ierobežojumi no 01.07.2009. Uz tēmu sarakstu

Skaidras naudas ierobežojumi no 01.07.2009.
Lasu likuma "Par nodokļiem un nodevām" 30.panta(1.2)daļu "Nodokļu maksātāji, izņemot fiziskās personas, kuras nav ...., vairumtirdzniecībā veic tikai bezskaidras naudas norēķinus (to skaitā ar maksājumu kartēm).

Vai tas nozīmē, ka uzņēmuma vajadzībām pat tādas lietas kā degviela, kancelejas preces utt.jāpērk tikai ar bezskaidru naudu?,

jo tālāk likumā teikts(6) "Šā panta piemērošanā par vairumtirdzniecību uzskatāma preču pārdošana savā vārdā saimnieciskās darbības veicējam tālākpārdošanai, ražošanai vai savas darbības nodrošināšanai."

Degviela, kanc.precestaču arī ir paredzētas savas darbības nodrošināšanai?:-<
Vivivi
Vivivi 02.07.2009 12:28
154 ziņojumi

Atbildes (27)

Nu un vai visu 30. panta 6. punktu nevar līdz galam izlasīt?
Dimma
Dimma 02.07.2009 12:33
1727 ziņojumi
Tieši tā, kā saprata Vivivi ir pareizi. Šodien saņēmu atbildi no VID, iekopēju šeit, kopā ar savu sašutumu- ,,Labdien!

Atbilstoši likuma "Par nodokļiem un nodevām" 30.panta1 2 daļai noteikts, ka nodokļu maksātāji, izņemot fiziskās personas, kuras nav individuālie komersanti vai nav reģistrētas Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējas, vairumtirdzniecībā veic tikai bezskaidras naudas norēķinus (to skaitā ar maksājumu kartēm).

Savukārt par vairumtirdzniecību uzskatāma preču pārdošana savā vārdā saimnieciskās darbības veicējam:

- tālākpārdošanai,

- ražošanai ,

- vai savas darbības nodrošināšanai.

Ja izdevumi par iegādātajām precēm veido uzņēmuma saimnieciskās darbības izdevumus, tad par tiem ir veicami bezskaidras naudas norēķini (to skaitā ar maksājumu kartēm).

Vēstulei ir informatīvs raksturs. Visi nodokļu normatīvie akti atrodami VID Mājas lapā www.vid.gov.lv

Ar cieņu

VID RRI konsultanti
Bailule
Bailule 14.07.2009 21:53
10 ziņojumi
Ну и что они разъяснили? Повторили строки закона.:-O
Aleksja
Aleksja 14.07.2009 22:00
10004 ziņojumi
Izlasīju to likumu, bet vienalga nesapratu, kā tad tagad ir
Zhavoronoks
Zhavoronoks 15.07.2009 08:53
373 ziņojumi
no cita topika

---

Labdien!

Atbilstoši likuma "Par nodokļiem un nodevām" 30.pantasestajai daļai, par mazumtirdzniecību uzskatāma preču pārdošana gala patēriņam vai izmantošanai.

Tātad juridiskas personas var iegādāties mazumtirdzniecībā preces savām vajadzībām, bet ne tālākai pārdošanai. Iepērkoties mazumtirdzniecībā, var norēķināties kā skaidras naudas, tā arī bezskaidras naudas veidā.

----

un te:

----

Ja izdevumi par iegādātajām precēm veido uzņēmuma saimnieciskās darbības izdevumus, tad par tiem ir veicami bezskaidras naudas norēķini (to skaitā ar maksājumu kartēm).

----

Man izskatās ka te ir pretrunas - vai tad "savām vajadzībām iegādātas preces" arī neveido saimnieciskās darbības izdevumus?
Zhavoronoks
Zhavoronoks 15.07.2009 09:56
373 ziņojumi
Vai tad parasts veikals, kurā pērkam kancelejas preces un benzīntanks tagad skaitās vairumtirdzniecība? Un kā tad parasts mirstīgais tagad varēs atšķirt , kur iepērkas. Bija stingri noteikumi, kas noteica, ka vairumtirdzniecība atdalāma no mazumtirdzniecības un vairumtirgotāji neko nedrīkst pārdot par skaidru naudu.Tagadvisās bāzēs atkal tirgo pa skaidru naudu, bet problēmas attiecas tikai uz pircējiem?
Irbirojs
Irbirojs 15.07.2009 10:17
47 ziņojumi
http://www.vgk.lv/lv/forum/4/83419/
Sola
Sola 15.07.2009 10:26
2446 ziņojumi
Я тоже задала вопрос в ВИД:

Sakarā ar 21.05.2009.g. grozījumiem likuma „Par nodokļiem un nodevām” 30.pantā kuras stājā spēkā ar 01.07.2009.g., lūdzam sniegt skaidrojumus par (12) un (6) punktu piemērošanu mūsu uzņēmumam :

- vai drīkst norēķināties skaidrā naudā par preci , kas tiek nopirkta neliela daudzuma mazumtirdzniecības veikalā, mūsu uzņēmumā saimnieciskā darbības nodrošināšanai (uzņēmuma patēriņam);

- vai drīkst norēķināties skaidrā naudā par preci , kas tiek nopirkta neliela daudzuma mazumtirdzniecības veikalā pakalpojumu sniegšanas vajadzībām – pēc tālāk pārstrādes un bez pārstrādes pārdošanai gala patērētājam (mūsu apmeklētājiem);

- vai norēķini ar maksājuma karti par preci , kas tiek nopirkta neliela daudzuma mazumtirdzniecības veikalā pakalpojumu sniegšanas vajadzībām – pēc tālāk pārstrādes un bez pārstrādes pārdošanai gala patērētājam (mūsu apmeklētājiem)- ir likuma „Par nodokļiem un nodevām” 30.pantaievērošana.

Ответ:

Likuma „Par nodokļiem un nodevām „30. panta 12 daļa nosaka, ka nodokļu maksātāji, izņemot fiziskās personas, kuras nav individuālie komersanti vai nav reģistrētas Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējas, vairumtirdzniecībā veic tikai bezskaidras naudas norēķinus (to skaitā ar maksājumu kartēm).

Savukārt likuma 6. daļa nosaka. ka šā panta piemērošanā par vairumtirdzniecību uzskatāma preču pārdošana savā vārdā saimnieciskās darbības veicējam tālākpārdošanai, ražošanai vai savas darbības nodrošināšanai. Šā panta piemērošanā par mazumtirdzniecību uzskatāma preču pārdošana gala patēriņam vai izmantošanai.

Tātad saskaņā ar likuma 6. daļu, preču pirkšana pārdošanai vai savas saimnieciskās darbības nodrošināšanai ir uzskatāma par vairumtirdzniecību un vairumtirdzniecībā ir atļauti tikai bezskaidras naudas norēķini .

Vēstulei ir informatīvais raksturs. Visi nodokļu normatīvie akti ir atrodami VID Mājas lapā – www.vid.gov.lv
Belka
Belka 15.07.2009 14:22
20 ziņojumi
teperj proizvoditeli stali kak vairumtirdzniecība? i s nami klienty mogut ras4ityvatjsja toljko po pere4isleniju?
Broshkin
Broshkin 15.07.2009 17:58
522 ziņojumi
lai norēķinās ar karti
Ivan_s
Ivan_s 15.07.2009 18:52
1208 ziņojumi
Uzdevām jautājumu no otra gala- vai ražotājs drīkst pircējiem: mazumtirgotājiem ;

sabiedriskās ēdināšanas

ražošanas uzņēmumiem

Pirktās preces izlietojums:

patēriņam un tālākai pārdošanai

pārdot preci par skaidru naudu???

Gaidām atbildi.:-(
Guntagermane
Guntagermane 15.07.2009 22:27
1303 ziņojumi
Un ko darīt tur, kur nav iespēju norēķināties ar karti?

Rīgas Satiksmes autostāvvietām vēl laikam varēja (ceru, ar karti) iegādāties speciālu norēķinu karti, bet tagad laikam būs jāraksta sūdzība Jūrmalas Domei, ka viņi nepiedāvā likumīgā veidā (ar bezskaidras naudas norēķinu) iegādāties vienreizējās caurlaides, kas nepeciešamas manas saimnieciskās darbības nodrošināšanai, līdz ar to spiež mani caurlaižu iegādi ignorēt?
Zhavoronoks
Zhavoronoks 16.07.2009 08:28
373 ziņojumi
Ja Jūs uzskatāt, ka nedrīkst iepirkties par skaidro naudu savas saimnieciskas darbības nodrošināšanai, tad sakiet, lūdzu, ko tad Jūs DEKLARēSIET kā darījumu ar skaidro naudu?
Mu-maija
Mu-maija 16.07.2009 17:12
15863 ziņojumi
Слушайте, а чем отличается savas darbības nodrošināšanai от izmantošanai?

Вот если я карандаш купила за нал, то это розница и для использования, а если за безнал, то это опт и для обеспечения. Так что ли?
Ksjusha
Ksjusha 16.07.2009 17:27
11011 ziņojumi
Mu-maija- ne jau es( un vairums grāmatvežu) uzskatu ka nedrīkst bet šis likuma izmaiņas ir tik "stulbi" uzrakstītas ka nojauc prātus daudziem grāmatvežiem . Tagad kā saprotu arī VID konsultantiem.

Labāk laicīgi rast skaidrību savādāk būs kā viens rajona VID konsultants bija pircējam pateicis: par katru skaidrā naudā samaksāto pirkumu 100 Ls sods(protams ja pircējs nemeloja- pati tādu atbildi neesmu saņēmusi pat mutiski) . -Ja nu tāpat izdomās kontrolējošais pārbaudes laikā- ko tad grāmetvedim darīt ja nepēs pierādīt taisnību ( kur garantija ka spēs) ja jau tagad katrā VID nodaļā "mauj " ( tulko likumu) savādāk.:-<
Guntagermane
Guntagermane 16.07.2009 22:09
1303 ziņojumi
Rīgas Satiksmes autostāvvietām vēl laikam varēja (ceru, ar karti) iegādāties speciālu norēķinu karti

Как я понимаю,ведь автостоянка- это УСЛУГА.А услуга-это не вайрумтирдзниециба и не мазумтирдзниециба.Я считаю,что можно за услуги платить налом.
Luiza
Luiza 17.07.2009 08:34
7704 ziņojumi
Likuma grozījumi attiecināmi galvenokārt uz vairumtirgotājiem, kā visu organizēt.

Pārējiem joprojām saglabājas tiesības norēķināties ar skaidru vai bezskaidru naudu, izņemot, jaiegādājas preci tālākpārdošanai.

30.pants Skaidras naudas lietošanas ierobežojumi

...

(6) Šā panta piemērošanā par vairumtirdzniecību uzskatāma preču pārdošana savā vārdā saimnieciskās darbības veicējam tālākpārdošanai, ražošanai vai savas darbības nodrošināšanai. Šā panta piemērošanā par mazumtirdzniecību uzskatāma preču pārdošana gala patēriņam vai izmantošanai.
Dimma
Dimma 17.07.2009 09:51
1727 ziņojumi
Vairumtirdznieki nedrīkst juridiskai personai ievadīt rekvizītus čekā,JO TAS nozīmē, ka norēķins notiek skaidrā naudā.

Un tieši tas ir un vienmēr bija aizliegts vairumtirdzniecībā.
Mu-maija
Mu-maija 17.07.2009 10:20
15863 ziņojumi
Bet pēc visa spriežot

(6) Šā panta piemērošanā par vairumtirdzniecību uzskatāma preču pārdošana savā vārdā saimnieciskās darbības veicējam tālākpārdošanai, ražošanai vai savas darbības nodrošināšanai. Šā panta piemērošanā par mazumtirdzniecību uzskatāma preču pārdošana gala patēriņam vai izmantošanai.

Vairumtirdzniecība - savas darbības nodrošināšanai

Mazumtirdzniecība - gala patēriņam

Kā tad sanāk, ka pērkot degvielu vai kanc.precespa skaidro naudu firmai tas būs gala patēriņš? Bet bezskaidras naudas norēķins ja ar to pašu degvielu un kanc. precēm es nodrošinu saimniecisko darbību?

A, kā būtu pareizi - Maksāt ar karti vai skaidro naudu?
Dennii
Dennii 17.07.2009 11:27
95 ziņojumi
Tātad saskaņā ar likuma 6. daļu, preču pirkšana pārdošanai vai savas saimnieciskās darbības nodrošināšanai ir uzskatāma par vairumtirdzniecību un vairumtirdzniecībā ir atļauti tikai bezskaidras naudas norēķini .

Vēstulei ir informatīvais raksturs. Visi nodokļu normatīvie akti ir atrodami VID Mājas lapā – www.vid.gov.lv

??? Tad tas tagad attiecas uz visiem, ne tikai vairumtirgotājiem, pilnīgi nav skaidrs tas VID skaidrojums. Un vairumtirgotāji savas saimnieciskās darbības nodrošināšanai arī neko citā mazumtirdzniecības veikalā nevar pirkt par skaidru naudu, tātad, kases kā tādas viņiem vairs nav?
Irbirojs
Irbirojs 17.07.2009 11:41
47 ziņojumi

Paldies pateica

Nosūtīt ziņojumu Pievienot Kontaktiem

Vietnes izmantošanas laiks bez autorizācijas ir beidzies!

Lai varētu turpināt izmantot vietni, jums ir jāautorizējas vai jāreģistrējas.

Pēc 10 sekundēm jūs automātiski novirzīs uz reģistrācijas lapu.