Uzmanību! Jūs šobrīd skatāties forumu ierobežotā režīmā - autorizējaties (lapas augšdaļā) vai reģistrējaties lai piekļūtu visām foruma iespējām (tēmas / atbildes izveidošana, piekļuve sarakstiem «Atlasītās», «Manas tēmas», «Neizlasītās»).
pašnodarbinātais vai SIA?
Sakiet lūdzu, vai ir kāds pozitīvs punkts tajā labā ,lai paliktu turpmāk par pašnodarbināto saimnieciskās darbības veicēju nevis izveidotu SIA?
Kādi plusi SIA, kādi P.N. personai?
Vairāk plusu ir SIA, vai ne?
Atbildes (53)
6) maksātājs nav pamatlīdzekļu, materiālu un citu saimnieciskā darbībā izmantoto aktīvu īpašnieks (šis kritērijs neattiecas uz personīgo autotransportu vai atsevišķiem personīgajiem instrumentiem, kas izmantoti darba uzdevumu izpildei).
Noslēgtā līguma atbilstību likuma 8.panta2.2daļā minētajām pazīmēm jeb līguma atbilstību darba līgumam vai uzņēmuma līgumam ir jāizvērtē darba devējam, ņemot vērā arī veicamā darba ekonomisko būtību.
Darba tiesiskās attiecības regulē Darba likums, kurā ietverti darba līguma nosacījumi, savukārt uzņēmuma līguma – Civillikums.
Darba līgums uzskatāms par noslēgtu ar brīdi, kad darbinieks un darba devējs ir vienojušies par veicamo darbu un darba samaksu, kā arī darbinieka turpmāku pakļaušanos noteiktai darba kārtībai un darba devēja rīkojumiem (Darba likuma 39.pants).
Ņemot vērā minēto, darba devējam ir jāizvērtē fiziskās personas veicamā darba būtiskākās sastāvdaļas un ekonomiskais saturs. Ja tiek konstatēts, ka savstarpējā vienošanās atbilst kādai no likuma 8.panta2.2 daļā minētajām pazīmēm, tad, vērtējot noteicošās pazīmes, nosaka, vai ienākums, ko gūst fiziskā persona, ir uzskatāms par algotā darbā gūtu ienākumu.
Neatkarīgi no tā, ka darba ņēmējs ir reģistrējis arī saimniecisko darbību, ja noslēgtā vienošanās atbilst darba līguma pazīmēm, no saņemtās atlīdzības iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir jāmaksā kā no algotā darbā gūtā ienākuma, kā arī par saņemto atlīdzību ir veicamas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.
Es zinu šīs pazīmes!
Esmu lasījusi, drusku paanalizējusi.
Mana sfēra ir pietiekami vienkārša un skaidra, tai pašā laikā divējāda.
Esam divas dibinātājas, kam nevar palikt apakšā nevienu no šīm pazīmēm.
Tā gan tas izskatās man pagaidām.
Esmu ekonomiste, ar drusku sīksīku ieskatu grāmatvedībā.
Otra dibinātāja ir juriste, viņa vēl nav pētījuši šo pazīmju kopumu attiecībā pret to,ka viņa būs valdes loceklis,kas nesaņem darba algu, jo patiesībā nestrādās arī.
Nu sakiet- kāpēc, nu kāpēc , es nevaru padarīt sava uzņēmuma darbu 2 stundās mēnesī?
Varu!
Vai to padarīt bez maksas?
Varu!
Ja esat spēcīgā juridiskajos finašu jautājumā, tad palīdziet atbildēt uz 1 vienīgu jautājumu( vēlams privāti).
Vai arī tad jāver vaļā tēma, kas citiem nav ne interesanta, ne aktuāla.
Ko sakāt?
А что говорит ваш партнер-юрист?
партнер-юрист говорит:
-viņa būs valdes loceklis,kas nesaņem darba algu,
-es: padaru uzņēmuma darbu 2 stundās mēnesī
Vot usjo
Atvainojiet, bet Jums ir s...s jurists! Kas absolūti nepārzina likumdošanu!
Lai nu Jums veicas!
Andaz, es sākumā uzdevu jautājumu par ko vairāk nosliecās svaru kausi plusu ziņā - uz P.N. personas saimniecisko darbību vai arī uz SIA.
Es kā SDV un PN persona pa garajiem Pn gadiem zinu pietiekami un saldi nav!
Tagad vienkārši painteresējos-ko citi zin par abām šīm jomām, jo nekad neesmu bijusi juridiska persona,betmilj.gadu atpakaļ-darba ņēmēja.
Es darbu strādāju! Nevis staigāju ar izstieptu roku un apkrāvusies kredītiem!
Manai partnerei nav ne vainas, jā , juriste un būs laba, ļoti laba-ar laiku!!!
Būtu labāk ieteikuši kur tos agrākos PN un SIA +/- meklētājā pameklēt...
Kā vispār var salīdzināt pašnodarbināto un SIA? Ja grib kaut ko dibināt, tad jautājums drīzāk varētu būt par variantiem IK vai SIA.
"būs laba, ļoti laba-ar laiku!!!" - ну а пока пусть неквалифицированные советы даёт.
Es Jums, Agneses, iedevu saites uz ļoti labiem rakstiem, par Jums interesējošo tēmu - izlasījāt?
Ja izlasījāt, tad arī atbildi saņēmāt.
SIA variantā bez darba līgumiem nevar iztikt. Jo valdes loceklis bez atalgojuma drīkst veikt tikai organizatoriskās un vadības funkcijas - to darbu, kas norādīts profesiju klasifikatorā. Arī darba likumā - lasam 5.pantu Un nekur nav teikts, ka grāmatvedis, kasieris, atslēdznieks,... drīkst strādāt bez atalgojuma.
Ir viena vienība (pat nezinu, kā to pareizi nosaukt), kurā drīkst strādāt bez atalgojuma - jautāt tai, kas "būs laba, ļoti laba-ar laiku!!!" Un m
es ar' gribētu zināt viņas kvalificēto atbildi.
Kolēģi!
Ko jūs tur cepaties ar cilvēku, kurš pats visu zina labāk.
Jau no tiem jautājumiem vien var saprast, cik "gudra" ir jautātāja.
Brīnos tikai, kāpēc vēl šeit kādam viņa kaut ko prasa, ja pati ir ekonomiste, grāmatvede un partnere viņai - juriste.
Visas kārtis rokās - uz priekšu, uz komunisma uzvaru!
Nedod Dievs, vecumdienās vēl gaudīsities, ka pensijas nav vai pensija maza.
Taisnība, Aivar. Ko tur gudro mācīt un padomus dot.
Es priekš tādiem pārgudreļiem nekad savu laiku netērēju.
mani nevar saukt par 'cilvēku, kurš pats visu zina labāk'- ja zinātu, nebūtu šeit jautājumu uzdevusi- kas labāk PN vai SIA.
Tas ,ka esmu visus LV brīvestības gadus strādājusi nevienam neko neprasot- tas vispār arī norūda, ar praksi norūda, manā vietā uz VIDu,kad nebija EDS, neviens cits negāja,kā es. Arī auditi bija, aktu nebija, štrāfes nebija.
Nē, neesmu pati gudra, bet gribu gudrāka tikt.
Labi! Liekat mierā savu pagātni. Nevienu tas neinteresē.
Tuvāk tēmai!
PROFESIJU KLASIFIKATORS
121 MAZĀ GRUPA
KOLEKTĪVIE VADĪTĀJI
Komersantu, personālsabiedrību un iestāžu vadītāji vada komersantus, personālsabiedrības un iestādes, izņemot biedrības un nodibinājumus, kopīgi ar vismaz diviem citiem vadītājiem nosaka, formulē komersanta, personālsabiedrības vai iestādes darbības pamatvirzienus, plāno, vada, koordinē struktūrvienību darbu, parasti izveido direktoru padomi vai vadības grupu, kurai tie sniedz pārskatus par darba rezultātiem.
Tas ,ka esmu visus LV brīvestības gadus strādājusi nevienam neko neprasot- tas vispār arī norūda, ar praksi norūda
Domāju, ka visi lielākoties esma tā norūdīti:-D
Profesionālās darbības pamatuzdevumi:
– noteikt vai formulēt komersanta, personālsabiedrības vai iestādes darbības pamatvirzienus; plānot, vadīt un koordinēt komersanta, personālsabiedrības vai iestādes darbu kopumā; noteikt ekonomiskos un tehniskās attīstības rādītājus, konkrētus uzdevumus un konsultēt pakļautos vadītājus; vadīt ikdienas darījumus, operatīvos darba procesus (piemēram, darījumu, līgumu slēgšana ar piegādātājiem, klientiem, citām iestādēm, biedrībām un nodibinājumiem, organizācijām); pārstāvēt komersantu, personālsabiedrību vai iestādi darījumos ar citiem komersantiem, personālsabiedrībām, iestādēm, biedrībām un nodibinājumiem, organizācijām, tai skaitā valdību, tās institūcijas vai citas valsts varas institūcijas; kontrolēt izdevumus, nodrošināt materiāltehnisko un citu resursu apgādes plānošanu un to racionālu izmantošanu; izvēlēties un apmācīt personālu un kontrolēt tā pienākumu izpildi; analizēt un novērtēt komersanta, personālsabiedrības vai iestādes darbību, tās rezultātus un ziņot par tiem direktoru padomei, vadības grupai un augstākajiem vadītājiem; organizēt operatīvo, grāmatvedības, statistisko uzskaiti un pārskatus par vadītā komersanta, personālsabiedrības vai iestādes darbību; veikt līdzīga satura uzdevumus (piemēram, slēgt darba koplīgumus; kontrolēt to izpildi; nodrošināt vides aizsardzību); organizēt un vadīt valdes, komisijas un padomes darbu; sagatavot atzinumus, vērtējumus un priekšlikumus; organizēt un nodrošināt saskaņoto un akceptēto būvprojektu vai citas būvniecības dokumentācijas pārbaudi; vadīt citus darbiniekus.
Vai aiziet uz VIDu tad, kad nebija EDS, skaitījās varoņdarbs?
Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajā grupā:
1210 ATSEVIŠĶĀ GRUPA
KOLEKTĪVIE VADĪTĀJI
Šīs atsevišķās grupas profesijas:
1210 24 Valdes LOCEKLIS
Aizvērt
Īss pārkāpuma apraksts
Aizvērt
Rediģēšanas vēsture