Uzmanību! Jūs šobrīd skatāties forumu ierobežotā režīmā - autorizējaties (lapas augšdaļā) vai reģistrējaties lai piekļūtu visām foruma iespējām (tēmas / atbildes izveidošana, piekļuve sarakstiem «Atlasītās», «Manas tēmas», «Neizlasītās»).
Nodokļi un nodevas
Autonodoklis Uz tēmu sarakstu
24 ziņojumi
Atbildes (140)
No budžetā maksājamās nodokļa summas kā priekšnodoklis nav atskaitāmi 20 procenti no nodokļa par iegādātu, nomātu vai importētu vieglo pasažieru automašīnu, kuras sēdvietu skaits, neskaitot vadītāja vietu, nepārsniedz astoņas sēdvietas, kā arī ar šādas automašīnas uzturēšanu saistītās izmaksas, tai skaitā izmaksas par automašīnas remontu un degvielas iegādi.
Man ir oficiāla VID atbilde, ka vārdi "šādas automašīnas uzturēšanu saistītās izmaksas" attiecās uz vieglās auto definīciju "vieglo pasažieru automašīnu, kuras sēdvietu skaits, neskaitot vadītāja vietu, nepārsniedz astoņas sēdvietas" NEVIS uz to, ka auto ir "iegādātu, nomātu vai importētu".
Tāpēc priešnodoklis par auto jebkurā gadījumā atskaitams tikai 80%
mans jautājums VIDam bija par darbinieka auto, kuru lieto darba vajadzībām atbilstoši darba līgumam un izdevumos noraksta tikai degvielu. Darbiniekam var izmaksāt kompensāciju par auto nolietošanas 0.03 Ls par nobraukto km, bet ne vairāk par 40 Ls mēnesī.
8241 ziņojums
24 ziņojumi
Gribu piebilst, ka visām VID vēstulēm (izņemot no Smilšu ielas, VID pārvalde) ir informatīvs raksturs!!!! Un visām metodikām arī!!!! Un konsultācijām pa tālruni arī!!!! Ļ. cien. grāmatveži, lūdzu par to neaizmirstiet. Es arī jau kādu dienu zvanu 1898, bet katru reizi dzirdu dažādas atbildes. Piem., kam jāmaksā auto nod., a/m īpašniekam vai turētājam? Pieņemsim, ka a/m īpašnieks ir līzinga kompānija, turētājs ir fiz. pers. Pēc likuma par UVTN 10.p. nodokli maksā komersants kuram ir īpašumā VAI turējumā a/m, tātad līzinga komp. a/m ir īpašumā un pēc šī likuma viņiem ir jāmaksā nod. Vai arī, ja a/m turētājs ir jur. pers., kas samaksā nod. un pēc tam piestāda rēķinu līzinga komp. par samaksāto nod. Saprotu, ka tā ir utopija, bet pēc likuma tā var saprast.
Par likuma par PVN 10.p. 7 viens prim, ir no sākuma jānoskaidro, kas ir IEGāDāTA a/m. VID darbinieks man no sākuma skaidroja, ka tā ir a/m, kas iegādāta pēc 01.01.11. un priekšnod. nevar atskaitīt 20%, bet kad es pajautaju par saistītām izm., tad tika skaidrots, ka tās ir izmaksas par visām iegadātajām (arī 1802. gadā) a/m. Man rodas "?" - ko nozīmē IEGĀDĀTA a/m, kādā brīdī ta ir iegādāta. Varbūt ir vērts aiziet uz bibliotēku un izrakstīt no skaidrojošās vārdnīcas, ko nozīmē vārds "iegādāts".
73 ziņojumi
73 ziņojumi

Ļoti interesants ir 21. p.(ja jūs nemaksājat nod., tad jārēķina labums(kura apmērs, starp citu nav noteikts), saskaņā ar mk not. 112), es pajautāju VID darbiniekam par šo punktu. Viņš man atbildeja, ka ja a/m izmanto savām vaj-ām, IR JĀMAKSĀ UVTN. Ja jūs nemaksājāt nod., izmantojāt to savam vaj-ām un aprēķinājāt labumu, tad VID atnāks un uzliks sodu par to, ka nemaksājāt UVTN.
Starp citu, ja jūs maksājat UVTN un izmantojāt a/m savām vaj-ām, tad variet rēķināt labumu (tas nav obligāti!!!) un saskaņā ar IIn 9.p.1p. 41)
9. pants. Ar nodokli neapliekamo ienākumu veidi
1. Gada apliekamajā ienākumā netiek ietverti un ar nodokli netiek aplikti šādi ienākumu veidi:
41)labums no darba devējam piederoša vai darba devēja rīcībā esoša vieglā pasažieru automobiļa izmantošanas, ja par šo automobili labuma gūšanas mēnesī ir samaksāts uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodoklis;
Aprēķiniet labumu 1000 LVL un nemaksājiet IIN. Un ja a/m ir izmantojis uzņ-a īpašnieks, kurš nav d.ņem. (darbojas uz pilnvarojuma līguma), nav jāaprēķina VSAOI (likums par VSAOI, 5.p.1)(1)Sociālajai apdrošināšanai obligāti ir pakļauti visi 15 gadu vecumu sasniegušie DARBA ŅĒMĒJI).
Bet tagad rodas "?" - vai aprēķinātais labums ir ar saimn.darb saistītās izm.?
73 ziņojumi
73 ziņojumi
73 ziņojumi
73 ziņojumi
160 ziņojumi
65 ziņojumi
Tas pats ir ar priekšnodokļa atskaitīšanu 10.panta7 prim daļa (PVN likums). Šie grozījumi stājas spēkā ar 2011.gada1.janvāri, tātad piemērojami sākot ar šo datumu un piemērojami sekojoši: par nopirktu (iegādātu sauciet kā gribat) automašīnu sākot ar 01.01.2011 priekšnodokli pie šīs iegādes drīkst atskaitīt 80%, ja protams šī auto iegāde neatbilst kādiem citiem punktiem par atlaidēm. Kā arī visi degvielas utml. šāda auto uzturēšanas izdevumi arī pakļauti šiem grozījumiem un priekšnodoklis atskaitāms tikai 80%. |Ja tiek maksāts UVTN, tad tās ir ar uzņēmuma saimneicisko darbību saistītās izmaksas, ja ne - tad nesaistītās. Neviens neliek iekļaut izmaksās priekšnodokli par iegādātām automašīnām pirms 2011.gada1.janvāra, to sen jau esat iekļāvuši priekšnodoklī pilnā apmērā, kā to noteica toreiz pastāvošā likumdošana.
Par PVN. Saņemtajā atbildē no VID ir minēts likums par PVN 8.p. 1.1.d. "Preču iegāde Eiropas Savienības teritorijā ir notikusi, ja preces saņemtas. Preču iegādi Eiropas Savienības teritorijā arī uzskata par notikušu, ja samaksa (atlīdzība) par preci veikta avansā. " Tatad, IEGĀDĀTA a/m ir tā, kura ir saņemta pec 01.01.11.
likums par PVN 10.p. (7 viens prim) No budžetā maksājamās nodokļa summas kā priekšnodoklis nav atskaitāmi 20 procenti no nodokļa par iegādātu, nomātu vai importētu vieglo pasažieru automašīnu, kuras sēdvietu skaits, neskaitot vadītāja vietu, nepārsniedz astoņas sēdvietas, kā arī ar ŠĀDAS automašīnas uzturēšanu saistītās izmaksas, tai skaitā izmaksas par automašīnas remontu un degvielas iegādi. Tatad varam secināt, ka runa iet par vienu un to pašu IEGĀDĀTU a/m, t.i. iegādātu pēc 01.01.11. Ieslēdziet loģiku.
73 ziņojumi
24 ziņojumi
Kādā sakarā man valsts amatpersonas var norādīt kā rīkoties man ar manu īpašumu, nodot to kāda turējumā vai nē? Tas izskatās pēc cilvēktiesību pārkāpuma. Paskaidrojumā tā ar rakstītu, ka valsts amatpersonas (VID darbinieki) acīmredzami pārsniedz ar likumu piešķirto tiesību vai pilnvaru robežas un pretiesiski norāda man ko man darīt ar man piederošo īpašumu. Nodot turējumā, tas ir civiltiesiskais līgums.
Man ir noslēgts darba līgums, ka darba vajadzībām izmantoju savu automašīnu, to paredz likumdošana, saskaņā ar Darba likumu, DD sedz radušos izdevumus.
Piemēram, es strādāju divās darba vietās un abas darba vietas kompensē degvielas izdevumus. Tā pat varu arī mainīt darba vietas vairākas reizes gadā, tas taču nenozīmē, ka man būs vairākkārt jāmain tehniskā pase.
240 ziņojumi
240 ziņojumi
Un neaizmirsiet, pieminēt likuma par nod. un nodevām 19. pantu. Varbūt, pirms ko ieteikt nod. maksātājiem, vispirms divreiz padomās.:-)
73 ziņojumi
P.S. Man nav VGK+ abonementa, tāpēc failu glabātuvēs ieiet nevaru
73 ziņojumi